Mat til eldre – Hva skjer med appetitten?


Av sivilagronom Lars-Arne Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no – 20.02.13

Det er for flere et kjent fenomen at en del eldre får problemer med matinntaket også pga manglende appetitt. Men hva skyldes manglende appetitt spurte en kar her om dagen? Er det mentalt eller fysiologisk betinget undret han seg. Dette er jo viktige spørsmål for både helsevesen, men også for de som bor hjemme i det ganske land og for den det gjelder selv.

Svaret kan vel være et både og, men det helsevesenet først tenker på og undersøker er om det kan være forhold som ikke har direkte med psyken som primær årsak å gjøre.

 

For å gi et svar på spørsmålet om årsak til manglende/redusert appetitt skal vi henvise nedenfor til noe stoff om saken:


Ernæringsmessige utfordringer ved aldring – se side 8

Eldre - mindre matlyst  - noen viktige avsnitt fra oppslaget er sakset nedenfor (understrekninger av red.)

«- Er det så at matlysten blir mindre med årene?

- Ja, ofte kan det være tilfelle. Dette skyldes gjerne at en del eldre har plager eller lider av kroniske sykdommer som fører til dårlig appetitt. I tillegg går en del eldre på medisiner hvor manglende matlyst kan være en bivirkning. Andre igjen lider av underernæring og/eller vekttap. De kan rett og slett mangle tiltak til å lage seg mat. Dette kan være tilfelle for mennesker som lider av depresjon og ensomhet. Det at mange eldre har dårlige tenner, gjør ikke situasjonen bedre. Da kan det være lite lystbetont å tygge seg igjennom brødmat. Men for denne gruppen finnes det heldigvis alternativer, påpeker Astrid Løvik. - Havregrøt, flatbrødsoll, frokostblanding med melk og melkering er ofte lettere å få i seg enn brød. Da får man i seg næring og går ikke så mye ned i vekt. Dette er viktig, da et stort vekttap i seg selv gjerne fører til dårlig matlyst. Det er en god vane å gi pasienten mye å drikke. Når du serverer maten, er det viktig at porsjonene er små. De kan for eksempel være det halve eller en tredjedel av en normalporsjon. Den det gjelder bør spise fire faste hovedmåltider hver dag og gjerne ett eller to mellommåltider. Maten bør være lett å tygge og lett å svelge. Når det gjelder ”skje-mat”, som for eksempel grøt, er det viktig at selve konsistensen er tilpasset pasientens ønsker og smak. For å sikre at pasienten får i seg de viktigste mineralene og vitaminene, må måltidet bestå av flere komponenter. Jeg kan ta et eksempel. Havregrøt med sukker, kanel og et lite smørøye, melk eller yoghurt og frukt- eller bærjuice blir til sammen et velbalansert måltid. Tanken her er at det totale næringsinntaket vil øke hvis hvert måltid er variert og består av flere komponenter. Da fristes man oftere til å smake

- Bør man pynte maten?
- Det er viktig at maten er pent og appetittvekkende anrettet. Hva man liker, er så individuelt. Spør pasienten hvordan han ønsker at maten blir servert. Skal den være pyntet med druer eller paprika? Skal den serveres sammen med en salat? Hvordan vil han eller hun at bordet bør være dekket?

- Men hvis vedkommende ikke spiser noe av maten?
- Da skal vi finne ut hvorfor vedkommende ikke har spist av maten. Forklaringen kan være enkel. Oftest er årsaken at porsjonen som ble servert var altfor stor. Dersom maten og porsjonen blir tilpasset til personens matlyst og tilstand, vil maten som regel bli spist. Dersom personen spiser altfor lite, kan man ty til næringsdrikker som et supplement til maten. Noen av disse drikkene, som du blant annet får kjøpt på apoteket i 2 dl pakninger, dekker behovet for de viktigste vitaminene og mineralene dersom inntaket utgjør tre porsjoner per dag. Slike drikker kan også være et viktig proteintilskudd til personer som spiser lite.. Men varierte måltider er og blir grunnmuren i all god ernæring. Det er ikke gunstig å gå for lenge uten å spise, avslutter Astrid Løvik.»

Avslutningsvis
- vil vi minne om en oppskrift som nok holdt livet i akutte faser for flere eldre, samt andre med tilsvarende symptomer:

Avsilt havresuppe ved bl.a. omgangssyke