Avsilt havresuppe ved bl.a. omgangssyke.

Avsilt havresuppe ved bl.a. omgangssyke

 


Tilrettelagt av Lars-Arne Høgetveit, for www.Kommentar-Avisa.no   08.01.11

 

 - Avsilt havresuppe er ofte brukt når ting går ut både foran og bak..., men virker nok også som en apetittvekker + inneholder mye væske.

- Ikke ta inn for mye til å begynne med. Er magen rent på utur – så ta inn bare noen få skjeer om gangen. Øk på ettersom bedringen kommer.

- Spesielt gamle og små barn kan være utsatt for dehydrering ved oppkast og diaré – for dem er suppen et stort gode også for å holde væskebalansen

  i orden. (Det er langt fra sjelden at gamle dør av dehydrering også i Norge.) 

  NB: Suppen er selvsagt ikke et alternativ til å kontakte fagkyndig helsepersonell, når det er påkrevd - siden denne type symptomer også kan ha sitt opphav i langt 

  mere alvorlige komplikasjoner en en lettere omgangssyke! I tillegg er det som ved alle andre infeksjoner svært viktig med god hygiene, spesielt av hender.

 

 

Fremgangsmåte:

Lettkokte havregryn (ca 2,5 dl (2-3 never) til ca 1 liter vann.

 

Smakes til med litt salt.

 

Kok til grynene er kokt (ca 5-10 min). Så lenge at slimstoffene kommer godt ut.

Sil av (dvs det er væsken som drikkes - havregryna brukes ikke).

 

Smakes til med sukker til smaken blir bra.

 

Tilsett 1 eggeplomme (ikke eggehviten pga at suppen av den blir kornete

+ at man ikke skal ha eggehvite som bygger bakterier) (og evnt. litt fløte).

 

Blir suppen for tykk tilsett litt mere vann.

 

Kan drikkes både kald og oppvarmet!

 

Suppen oppbevares i kjøleskap og kan stå kjølig i maks 3 dager.

 

 

 (Kilde for oppskrift: For NKA fra menighetssøster Laura Høgetveit (1889-1994))