Avsilt havresuppe
ved bl.a. omgangssyke
Tilrettelagt av Lars-Arne Høgetveit, for www.Kommentar-Avisa.no – 08.01.11
- Avsilt havresuppe er ofte brukt når ting går ut
både foran og bak..., men virker nok også som en apetittvekker + inneholder mye
væske.
- Ikke ta inn for mye
til å begynne med. Er magen rent på utur – så ta inn bare noen få skjeer om gangen.
Øk på ettersom bedringen kommer.
- Spesielt gamle og
små barn kan være utsatt for dehydrering ved oppkast og diaré – for dem er suppen
et stort gode også for å holde væskebalansen
i orden. (Det er langt fra sjelden at gamle dør av dehydrering også i Norge.)
NB: Suppen er selvsagt ikke et alternativ til å kontakte fagkyndig helsepersonell, når det er påkrevd - siden denne type symptomer også kan ha sitt opphav i langt
mere alvorlige komplikasjoner en en lettere omgangssyke! I tillegg er det som ved alle andre infeksjoner svært viktig med god hygiene, spesielt av hender.
Fremgangsmåte:
Lettkokte havregryn (ca
Smakes til med litt salt.
Kok til grynene er kokt (ca 5-10 min). Så lenge at slimstoffene kommer godt ut.
Sil av (dvs det er væsken som drikkes - havregryna brukes ikke).
Smakes til med sukker til smaken blir bra.
Tilsett 1 eggeplomme (ikke eggehviten pga at suppen av den blir kornete
+ at man ikke skal ha eggehvite som bygger bakterier) (og evnt. litt fløte).
Blir suppen for tykk tilsett litt mere vann.
Kan drikkes både kald og oppvarmet!
Suppen oppbevares i kjøleskap og kan stå kjølig i maks 3 dager.