Klipp og kommentar, 09.08.2005

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.kommentar-avisa.no

 

Allsang eller ”Turbonegre!” på frihetsdagen

 

”- Ska' vi sjunga? - Jaaa! Jaaa!

EnEn TV-anmelder kaller det "skit" og Carola pælmet en plante på publikum. Men 1,9 millioner svensker setter seg foran skjermen og 20 000 møter opp for å skråle med i allsangen på Skansen.” Dette forteller Aftenposten her om dagen.

 

NKA kommenterer

Det er et fenomen jeg har stusset på lenge – og det er at svenskene både i deres radio og hva en har opplevd på turer der borte – har mye mer av den melodiøse sangen både i viser og på annen måte. Det må ligge noe i den svenske folkesjel som har mer sivilisasjon i seg enn vi finner på vår side av Kjølen hvor det meste er bråk og vræl i vårt TV i den utstrekning man vandrer ut i en kald sal for å se det - eller slår på de tre norske bråkekanalene.

 

Toppen på elendigheten var – noe man heldigvis heller ikke så, men har fått ref. – var Oslos feiring av 7. juni i vårt store frigjøringsår. Vræl og bråk av ”Turbonegre” og folket uten like og et språkbruk som omtalte Oslo som den ondes by og med andre unevnelige navn.

 

Er vi i ferd med å slippe til de forrående og ikke sivilisatoriske krefter? Den melodiøse og harmoniske musikken er en stor sivilisatorisk gave – vræle og bråke kan alle og det er ingen kunst.

 

Vi har allerede lyttet og kopiert de åndelige sangsamlingene fra Sverige med ”Sanger i Sør” etc. Det hadde vært oppløftende om man kunne elske fram noe tilsvarende i våre store byer med det beste av vår sangskatt av åndelige og nasjonale sanger og de store media formidlet det ut til det norske folk – så familien igjen kunne samle seg foran TV-skjermene – til radissenes gremmelse – men folkets store glede. Dette ville ”ergre de store, men mange små vil det more”.

I mens lar jeg min gamle kassett med den eminente tenoren Randulf Saunes og hans åndelige sanger fortsette å svive i min bilspiller i påvente av bedre tider.