Gjestekommentar, 02.01.13

 

Trosopplæring og Skaperkraft.


Av
Olav Bergene Holm, i www.Kommentar-Avisa.no

Grunnlagte for hele den vesterlandske kultur er de bibelske sannheter. Ikke noe har i så stor grad og over så mange år irritert den sosialistiske ide som nettopp dette. Med en utrettelig utholdenhet og stadig mer innfule omveier greide sosialistene til slutt å få fjernet restene av kristendomsopplæringen i den norske skole. Påskuddet og argumentasjonen var likhetstanken og den påståtte respekt for annerledes troende og da i særdeleshet muslimene. Med heiarop fra deler av Kr.F. og med stilltiende applaus fra Den Norske Kirke ble kristendomsundervisningen byttet ut med noe som ble kalt KRL.  I dag er klassisk kristendomsundervisning borte fra den norske skolen.  Det vitner ungdommens liv om.

For å sukre omstillingen så ble det lovet at Den norske kirke skulle få en rekke millioner over statsbudsjett som en kompensasjon for bortfallet av det som hadde vært bærebjelken i den norske skole i 275 år - nemlig kristendomsundervisningen.

Dette utløste en masse nye stillinger - administrative og praktiserende degner. Det vil si de ble ikke kalt degner for de skulle ikke gi barna kristendomskunnskap slik degnen gjorde i eldre tider. Nei, her skulle en gå lenger og mer moderne frem. Her skulle det nyeste innen pedagogikk og kunnskapsformidling nyttes.

Bibelens ord om å ”vitne og lære” var selvsagt ikke noe som fenget. Her og nå, med og under DNK’s ledelse og uten innblanding av Staten, skulle det gis ”trosopplæring”!

Hvor var det begrepet tatt fra? Jo, selvsagt fra andre religioner og i særdeleshet fra islam. Her blir en indoktrinert og opplært i tro. Grundtvigs læresetning om ”tvang til tro er dårers tale”, var glemt.

Ei, heller Bibelen snakker om trosopplæring. Men den snakker meget om opplæring i bibelsk og allmenn kunnskap. Dette gjør den fordi den bibelske kunnskap er plattformen for Den hellige Ånds gjerning. Og Den Hellige Ånd er den som skaper tro. Troen, sier Bibelen, er ikke noe et menneske kan skape, men kun og kun alene Guds hellige ånd. For troen er en Guds gave.

 

Men DNK av i dag regner ikke slik. Den regner det bibelske budskap som en isme, en læresetning, en livsanskuelse, en måte å leve på. Men Bibelen sier at det å være en ”troende” er et liv – ikke en levemåte som kan læres.  Skriften sier at den som vil være en Kristi etterfølger må gjennom det som kalles ”omvendelse” eller ”en ny fødsel”. Deretter skaper Den hellige ånd en levende tro.

For meg er ”Trosopplæring” et gufs fra en fjern fortid og fra land og regimer jeg er glad jeg ikke lever i. Derfor har jeg også avvist de aktive ”trosopplærere” som har banket på min dør og bedt om å få innslipp i det arbeidet som jeg er med på i bedehuset. I det arbeidet vil jeg søke å undervise og vitne om Jesus og håpe på at Den Hellige Ånd gjennom dette kan skape tro på Jesus i de unge sjeler.

På pinsedagen for snart 2000 år siden sto det fram noen menn som av samtiden ble kalt ”lege og ulærde”. De vitnet om det de hadde sett og hørt på en slik måte at store mengder av tilhørerne kom i syndenød og vendte om. Her var ikke noe behov for trosopplæring, men sjelesorg og mer kunnskap om Jesu liv og gjerning.

 

Noe av den samme tanke som ligger bak ”Trosopplæringen” ligger bak ”Tankesmien Skaperkraft”.

Her skal intelligente mennesker med kunnskaper og skrivekløkt sette ”dagsorden” i samfunnet. Selvsagt skal alt ha en kristen profil og målet er å få en debatt om tro og etikk. Stort lenger unna det budskap Jesus gav sine 11 disipler kan man neppe komme.

Det var ulike grunner for at NLM i sin tid ikke deltok på Geilomøtene?  Nå sitter NLMs informasjonssjef i førersetet på den selvoppnevnte ”Tankesmien Skaperkraft”!

Geilomøtene og ikke minst drivkraften bak disse møtene satte dagsorden både foran under og etter møtene.  ”Tankesmien Skaperkraft” har så langt ikke bidratt til noen ”Dagsorden”. Det kommer de neppe til å gjøre i framtiden heller. Hvorfor? Skriften sier noe om ”å holde kjød for sin arm” og å stole mennesker og ikke på Gud.

De fleste deltakerne på Geilomøtene kom ikke sammen for å sette dagsorden, men for å styrke og oppmuntre hverandre gjennom ”forkynnelsen dårskap”.  For den forkynnelse som de fleste av deltakerne på Geilomøtene og NLM i den tid målbar, skapte ”dagsorden”. Det vitner vekkelsene om.


Hva var så årsaken til vekkelsene?  Årsaken var at den tids forkynnere talte Guds ord både i kirke og i bedehus og ikke bare det, de talte også som Guds ord! Og Ånden gjorde sin virkning gjennom Ordet.

Det var ikke selve Geilomøtet eller andre ytre forhold som satte dagsorden. Det var forkynnerens lydighet i å forkynne Ordet fra Guds munn!

Den tids forkynnere spurte ikke etter hva som var politisk korrekt eller om det bibelske budskap ”kommuniserte” med tilhørerne. Den side av saken overlot de til Guds ånd! Og den satte dagsorden! Det vitner de store vekkelsene om. For det er vel vekkelse og omvendelse som er drivkraften bak ”Skaperkraft” eller er det bare debatt og personlig fokus?


For meg fremstår ”Tankesmien Skaperkraft” som en intellektuell sandkasse for debattglade mennesker.

En tidsbruk som verken fremmer Guds rike eller oppmuntrer Guds folk. Jeg må si det til deg som både har evner og kunnskaper til å gå inn her: ”Hold deg borte fra dette! Bruk din tid, evner og krefter på å vitne om Han. Det er nemlig vitner han spør etter – ikke advokater”!

Gjør du det, setter du ikke bare dagsorden, men du er med i det arbeidet som Gud har kalt sine venner til - redde mennesker fra den evige død!