Gjestekommentar, 26.08.13


Åpent brev til Odd Borgestrand – om Fangekasa og Sommerfeldt


Av Endre Stene
, i www.Kommentar-Avisa.no (Første gang publisert i “Dagen” og “Vårt Land” 24.05.12)

NLM har i samsvar med Bibel, bekjennelse og ”Calmeyergatelinja” ikke gitt rom for vranglærere på sine talerstoler, eller samarbeidet om arrangement der vranglærere er satt opp som forkynnere. På tross av dette inviterer dere i komiteen for Fangekasa Bibelcamp biskop Atle Sommerfeldt som taler. Vi kunne håpe at dette skyldtes arbeidsuhell fra deres side. Men det ser dessverre ikke slik ut. Sommerfeldt har åpent bekjent at han ikke ser homofilt samliv som i strid med skrift og bekjennelse. Dere kunne dermed ikke være i tvil om at Sommerfeldt etter NLMs ståsted må regnes som vranglærer. Og ut fra dine uttalelser ser dere ut til å være forberedt på at dette kom til å skape reaksjoner: ”Da jeg så avisoppslagene om dette, regnet jeg med at vår invitasjon av biskopen ville skape debatt.” (www.nlm.no 20. april)

Dere måtte vite hva dere gjorde. Så hvorfor gjør dere det da? Forutsatt at du er sitert korrekt, er det vanskelig å komme utenom at dere har en agenda med tanke på å åpne rommet for hva som kan aksepteres av slike holdninger i NLM. Du uttaler jo videre: ”Vår oppfatning er imidlertid at også Misjonssambandet i enkelte sammenhenger kan strekke ut en hånd for å få til et godt samarbeid. Det var avisa Dagen som slo opp denne saken på første side, og Borgestrand ble provosert av karakteristikken av Sommerfeldt som «homoliberal». – Dette tjener ikke til brobygging, sier han. Sommerfeldt sier til Dagen at han er glad for invitasjonen. Han lover en tydelig forkynnelse om Jesus som vår frelser. Biskopen har også stor respekt for arbeidet til NLM, blant annet i Etiopia. – Mitt standpunkt er derfor at vi skal vise biskopen respekt tilbake, konkluderer Borgestrand.”

Med disse uttalelser har du skapt stor usikkerhet omkring komiteens agenda for Fangekasa Bibelcamp. Dette handler nå om tilliten til hele arrangementet. Det vil derfor være avgjørende at du som leder av komiteen klargjør ditt standpunkt på følgende kjernespørsmål:

Du blir provosert over at Sommerfeldt blir omtalt som ”homoliberal”. Betyr det at du ikke anser det som vranglære å tillate homofilt samliv og ikke anser Sommerfeldt som vranglærer på grunn hans syn?

Hvis nei, hvordan begrunner du så at dette ikke kvalifiserer som vranglære?

Og hvis ja: Hvordan får du ditt ønske om brobygging og det å strekke ut en hånd med tanke på et godt samarbeid til å harmonere med disse bibelordene: ”Hold øye med dem som skaper splittelse og fører andre til fall ved å gå imot den lære dere har tatt imot. Hold dere unna dem” (Rom16:17). ”Om noen kommer til dere og ikke har denne læren, så ta ikke imot ham i deres hjem, og ønsk ham ikke velkommen” (2. Joh 10). Og fra bekjennelsen: ”Men når de lærer eller fastsetter noe som strider mot evangeliet, da har menighetene en befaling fra Gud som forbyr å lyde dem.” (CA 28).

Og forklar meg så gjerne hvordan jeg skal forstå denne innbydelsen som noe annet enn et klart brudd på Bibel, bekjennelse og NLMs grunnregler.