Gjestekommentar, 04.04.11

 
 


Programledelsen i NRK


Av
Jan Pedersen, i www.Kommentar-Avisa.no

 

Filmen "Gazas tårer" som ble vist i TV2 i mars er sterk som antikrigsfilm, men den er også noe mye mer: den fortsetter å holde konflikten mellom Israel og palestinerne (palestinaraberne, red. anm.) vedlike. Uten å ville det, er det også blitt en film mot Israel. Regissør Vibeke Løkkeberg kalte det en generell anti-krigsfilm. Men den er noe mer. Hun velger side i krigen, og da blir det straks konfliktfremmende. Hun kunne selvsagt valgt andre kriger, som de store utryddelseskriger i Afrika hvor millioner ble drept. Eller Pol Pot utrenskingen av mennesker. Uansett, krig er grusom, det er vi enig om.
Men når blir en stillingtagen til en konflikt, en krig, til propaganda? Det skjer når bl.a. makthaverne (i dette tilfelle Hamas) organiserer menneskeskjold omkring sine militære sentraler, som f.eks. på sykehuset der Mads Gilbert var under krigen. Selv om han ikke oppdaget det som skjedde, burde verdenssamfunnet hatt nøytrale observatører tilstede der begge parter fikk klarlagt det som hadde skjedd. Men se det vil ikke Hamas. Å ha sivile skjold rundt seg, og så drive propaganda når f.eks. barn som er i "skjoldet" blir drept, da er det ikke bare Israels skyld i at dette skjer. Det undrer meg at denne "dokumentarfilmen" ikke gikk inn for å få klarlagt hvilken rolle og skyld Hamas spilte og hadde i krigen.

Da kommer mitt spørsmål: Vil NRK i objektivitetens navn lage en dokumentar, der krigens grusomhet blir vist slik den har artet seg i terrorens, intifadaens tid i Israel? Sammen bør vel alle krefter bli satt inn på at krigen ikke fortsetter på begge sider med nye smerter, død og lidelse, slik det nå igjen ser ut til skje mellom Israel og palestinerne (palestinaraberne, red. anm.). Men at en norsk filmskaper ensidig lar palestinerne (palestinaraberne, red. anm.). få rope til Allah om hevn over jødene, det trodde jeg ikke hørte til en løsning på konflikten.