Meieriet
Setesdal: på`n igjen
Av tidl. jordbrukssjef Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 18.12.2025
Ser i avisen Setesdølen at smørproduksjonen, ved Tine
Meieriet Setesdal, skal utredes. Hva resultatet blir aner en uten å være altfor
skeptisk. Vi har i frisk erindring medlemsmøtet for over 20 år siden. En kommer
tilbake til det.
Så var det rømmegrauten man rørte rundt i for Meieriet - men det endte med
at Meieriet fikk igjen sin produksjon og omsetningsform. Tappingen av mjølk ble
nedlagt - og sentraliseringa og "rasjonaliseringa" gikk sin gang.
Men tilbake til rasjonaliseringsforsøket for over 20 år siden - da jeg
enda var i jobb, som jordbrukssjef i området. Daværende leder av Meieriet - den
dyktige Oskar Roel, leder for Setesdals Næringsfond og undertegnede
hadde en liten informasjons stund før medlemsmøtet. Vi var urolige for hva som
kunne skje. Siden mjølkeproduksjonen er selve grunnfjellet i landbruket -
møtte jeg på dette møtet.
En økonom trådte fram og forklarte oss at utbetalingen til bøndene skulle bli
så mye bedre. På spørsmål om hva utbetalingene var fra Setesdals Meieriet i
forhold til andre - visste han ikke det. En bonde ba om ordet og påpekte at det
visste selvsagt meierisjef Roel. Han oppga tall som viste at meieriet hadde
beste utbetaling. Så var vi ferdig med den saken.
Men det skulle så store investeringer til klaget økonomen, ca 7 millioner.
Økonomen hadde sendt en høring til alle meieri bestyrerne, men ikke fått
svarene enda. Samme bonde påpekte at det måtte vel Roel vite, og han forklarte
at han kjøpte renovert utstyr til ca 700 000,-. (etter minne) Da brøt latteren
løs, og både økonomen og saken ble parkert.
Det ble et møte til hvor det meste tydet på at "rasjonaliseringa" var
avsluttet, og ledelsen ville vite hvor mye Næringsfondet kunne bidra med. De
fikk en god sum - som jeg ikke husker nå. Nok et møte ble avholdt som
undertegnede ikke deltok i - men slutten på det hele var at Setesdals Meieriet
- som det minste i landet - drev videre i beste velgående - mens Meieriet i
Kristiansand ble nedlagt. Styringa er sentral og i mindre grad størrelsen.
Oppskrift: smått er godt, men tåler selvsagt ikke avskalling og omlegging av
den ene produksjonen etter den andre.
Nå bør Tine roe seg ned og la det som fungerer, få arbeidsfred - og heller
tenke over hvordan de skal komme seg ut av fadesen med metanhemmere. Ikke
bare er Meieriet miljøskapende for landbruket, men har selvsagt en betydelig
beredskaps betydning for flere områder i det indre Agder.
Ps.: Uroen førte til at flere av oss mente vi trengte
alternative tanker. Roel ordnet med kontakt til Tønder ved tyskergrensa. Vi
fylte opp bussungen min med meierifolk, bønder og politikere og ble vel tatt
imot. Det var 16 bønder som var lei av å bli innkalt til sentrale store
årsmøter, fylt opp av god middag, for så halvt i døs være med på vedtak de ikke
hadde kontroll på. I Tønder kjøpte de et nedlagt meieri og bøndene styrte nå
alt og det gikk helt greit. Meieribestyrer trasket rundt og doserte for oss
i hvit frakk og tresko og holdt en åpen og god linje for dialog og spørsmål.
Situasjonen deres - repliserte en i vårt følge - var ikke ulikt hva man opplevde
i Norge. Noe å tenke på?
Fakta
Tine Meieriet Setesdal produserer årlig rundt 500 tonn. Det tilsvarer 1 million
halvkilospakninger! Regner vi 100 grams pakninger er vi tett på 1 pakning til
hver nordmann.
Sortimentet er slik: Kviteseidsmør, ekstra saltet
Setesdalssmør, økologisk smør, kryddersmør (sesong), kuvertsmør, Ryfylkegome,
rømmegraut, laktosefritt smør og pluss litt annet småskala og testproduksjon.
Det skal være svært gode HMS-tall og nær 10 000 dager uten skade med fravær, lavt sykefravær, stabil arbeidsstokk som kan både anlegg og produkter, høy og jevn kvalitet, knapt reklamasjoner og det leveres gode tall og anlegget skal være kostnadseffektivt. Det fortelles også at de 10 ansatte har en flott stå på vilje, på meieriet som ligger i den naturskjønne Setesdalen.