AMS-nektere, smartmålere, helse og økonomi

 

 

Av sivil agr. Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 06.11.2024

AMS-nektere kalles de som av forskjellige grunner nekter innsatt smartmåler bl.a. p.g.a. strømallergi. Menneskekroppen har et nervenettverk hvor el-signal av ymse slag sendes døgnet rundt og måles bl.a. med EKG og EEG. Innlysende at det kan påvirkes fra utvendige kilder. Det fornektes av sentrale helse myndigheter, mens noen leger på selvstendig riktig ansvar gir fritak. Det blir ikke respektert av kraft- og nettverk som er omgjort til A/S og kapitalmakta rår over folkets eiendom og mot folkets økonomi og helse. Det er mange hundre, om ikke tusener av slike AMS-nektere som tvinges til å gi etter av A/S - etter min mening stikk i strid med norsk lov. Det er ikke den første sykdom som fornektes i årevis. Vi skal se litt på de enkelte lover og deres formål:

 

Lov om konsesjon for rettigheter til vannfall mv. (vannfallrettighetsloven)

Vannfallrettighetsloven, kom i 1917 for og igjen å få kontroll på de norske vannressursene. Da fikk Norge også andre viktige styringslover for folket, bl.a. "Industrikonsesjonsloven av 1917.
Vi leser § 1. Formål "Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten. Dette skal sikres gjennom offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.

 

Så har vi Energiloven av 1990, § 1-2. (Formål) "Loven skal sikre at produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte, herunder skal det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt." Slikt hensyn tok bl.a. Agder Energi i et fritak jeg har sett. Lovene er krystallklare og trenger ikke rettsbehandling. Dessuten finnes det rettsavgjørelse som en bør ta hensyn til.

 

Så Forbrukerkjøpsloven om forvaltning av strømmen evt. hva som kreves før nettselskapene kutter strømmen:

§ 48 a. Stenging på grunn av forbrukerens kontraktsbrudd ved avtaler om overføring av elektrisk energi. Nettselskapet kan avbryte (stenge) overføringen av elektrisk energi dersom det foreligger vesentlig kontraktsbrudd fra forbrukerens side i en avtale som nevnt i § 2 første ledd bokstav d. Stenging kan likevel ikke skje hvis 

a.

det er fare for liv, helse eller betydelig tingskade, eller

 

b.

forbrukeren har innsigelser mot grunnlaget for stengingen, som ikke er åpenbart grunnløse." Les selv videre på www.Lovdata.no  .

 

Man undres på om ikke nettselskapene bør ha et selvstendig ansvar i å kontakte kommunen/-sosialkontor - for "forbruker" kan av en eller annen grunn være ute av stand til å svare nettselskapet evt. sosialkontoret etc. Ellers kan det skje slike grusomme ting man las i VG nylig, at en mann frøs i hjel i sin privatbolig etter at strømmen var kuttet for skarve utestående

ca kr 7 000,-. Hvis ikke meldekrav er tilfelle - bør Stortinget sørge for at slikt ansvar kommer i lovs form så slike katastrofer ikke skjer. Mange andre forhold bør også tas hensyn til - som loven sier. Men selv om retten kommer til at de vil rette seg etter sentraldirektiver - har de fremdeles ingen rett til å skru av strømmen midtvinters. "Lovene skal regjere ikke menneskene". Hvor galt det kan gå, vitner altså VGs sak om. 

 

Dette raset mot en så sentral ressurs som strømmen er, spesielt i Norge hvor strøm inngår i nesten alle sammenhenger, kan ikke fortsette. Man bygger ut milevis med nye 40 meter brede strømgater - monster-master som forbrukerne må betale for - mens det er kablene som trenger "gatene" for eksport. Nå dobles+ nettleia og kraftkrevende håpløse bedrifter subsidieres - mens folk ikke makter regningene sine til bolig (900 000 frykter å måtte selge), mat og klær osv. Strømmen er så sentral også som prisdriver at den driver inflasjonen i været og DNB øker og holder renta oppe når Europa starter senkningen av renta. Enten sover politikerne - ellers har de overordnede ideologiske målsettinger?