Av cand agric Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 24.07.23
Fokuset
på og betydningen av norsk matproduksjon inkl de viktige grønnsakene øker.
5. juni 2023 ble det avholdt et internasjonalt webinar med tema: «Forbedre
kunnskap, ferdigheter og kapasitetsbygging for å sikre plantehelse i mer
bærekraftige landbrukssystemer».
En god del av fokuset var dette med tilgang på gode
effektive tiltak mot ugras, skade-insekter og soppsjukdommer – og da ulik kjemi
og biologiske tiltak som bakterier, sopp o.l.
Vi skal fra de ulike foredraga legge merke til at det der ble nevnt at om det
virkelig ikke ble fortgang på tilgangen på midler som virker, når man faser ut
kjemisk plantevern i stort tempo, vil matproduksjonen i EU falle. Fra et av
foredraga, fikk vi høre følgende:
«Slik situasjonen er nå, forventes landbruksproduksjonen i EU å falle
betydelig på grunn av manglende innsatsalternativer (Noleppa og Cartsburg
2021).»
På spørsmål om det fallet var estimert, ble det svart, at det var vanskelig –
men de som hadde gjort det anslo et fall på fra10-30 %. I tillegg ble det nevnt
at EU ønsker å ta ut 10 % av matjorda for å bruke det til å øke det biologiske
mangfold. På toppen av dette opplever vi alvorlig tørke i deler av EU, spesielt
i Italia og Spania.
Norske matprodusenter (og kanskje Stortings- og
regjerings folk?) fikk også kanskje med dere at det ble fremlagt en
Totalberedskaps-rapport (NOU 2023/17 «Nå er det alvor») 5. juni 2023 av
tidligere general og forsvarssjef Harald Sunde – et sitat fra han var følgende,
side 34: «Norsk matproduksjon er viktig for samfunnssikkerhet og beredskap.
Samtidig er Norge avhengig av å importere mat og fôrvarer. Men vi kan ikke
lenger være sikre på at de internasjonale forsyningskjedene alltid vil være
velfungerende. Det er derfor nødvendig å styrke vår selvforsyningsevne,
forstått som evne til å dekke matvarebehovet med innenlandsk produksjon og
norske råvarer.»
Relatert sak
Bioforsk Rapport 2013/08/151 (Rapport som har kartlagt 12,
5 mill. daa jord som IKKE er dyrket i Norge. Vi har et stort potensiale i økt
selvforsyning og beredskap. Dette er arealer på norsk jord. Laksen vi
produserer, er basert på nærmere 90 % importert fiskefòr og er ikke beredskap!)