Makt, mat, strøm og helse

 

 

Av sivil agr. Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 23.09.23

 

Basis/rettskilden for retten i Norge fikk vi i 1814 med Grunnloven. Da skjøv bondetinget med haugianerne i spissen feudalstyret av embetsmenn og presteskap rolig til side. Med bl.a. O. G. Ueland, hjulpet av Evjes første ordfører Notto Jørgensen Tvedt innførte de Formannskapsloven og frie valg i 1837, så fulgte Konventikkelplakatens fall i 1842 og kamp videre, vel stridt av Michelsen og Jørgen Løvland. Deretter fortet de seg og sikret norske ressurser for folket - før tappet av internasjonale krefter. Vi fikk en foreløpig konsesjonslov 1907 og Industrikonsesjonsloven av 1917.


Nå settes hele frigjøringsverket i revers.
Vår velprøvde rettskilde forlates. Folkets - ca 5,5 millioner - og nasjonalstatens ressurser må vike for internasjonale og globale interesser. Lovgivningen i nasjonalstaten og dens ideologiske fundament undergraves systematisk for andre ideologier i alle relasjoner mennesket lever i: Relasjonen til Gud (identitet, virkelighet og tankeverden) , relasjonen til medmennesket, ektefelle, barn og videre i menighet og samfunn, samt natur og ting. Fundamentale relasjoner alle mennesker er avhengige av i det daglige liv. "Ønsker man å ødelegge en nasjon, kutter man de historiske røtter" ytret Aleksandr Solzjenitsyn. Derfor denne lange innledning.

 

Nå skal vi bare se på to ting i relasjonen (natur) mennesket, mat og strøm - begge fundamentale for liv og helse. Vi skal skissere litt om forvaltningen av disse - hvor "enøyde" blåruss og teknokrater synes å ha makten og forvalteransvaret for det meste - mens biologisk innsikt er det mindre av.

 

Vedrørende maten, så er det jordgrunnlaget og bondens trofaste og daglig forvaltning av planter og dyr som gir oss det daglige "brød" som grunnlag for liv og helse. Jeg har sett sult i Etiopia, et land med enorme ressurser, men i revolusjon og oppløsning. Tragisk - uhyggelig! Men Norge sulteforer bondestanden og bygger ned jorda i et av de mest jordfattige land i verden. Å få på plass igjen korn-siloer vi hadde i mange år etter 2. v.k., ender stort sett i prat og utsettelser i en verden i økende kaos. Nå lover de oss siloer for 3 mnd.`s forbruk på neste års budsjett, mens store kornarealer over Østlandet forsvinner i tørke og flommer og svartjordsbeltet ødelegges av miner, bønder blir soldater og havner blokkeres. Ikke bygges kornsiloer og enorme avlingsskader og erstatningssøknader, over 3000 fra våre rikeste kornområder. Så kommer fòrsvikt. Det kan bli lite mat etter hvert. Nok om dette vanstyret!

 

Neste tema er strømmen til de tusen hjem.  Man synes å ha tankene om et Europeisk strømnett, fra Hitler-Tyskland. Først skaffet man seg "Ny energilov (1991)" - resten utviklet man under radaren - og folkets eie - strømmen - ble en salgsvare. Så rotet Merkel det til med sin "Energiwende". Et kaos som førte til at tyskerne nå demonterer vindmøller og graver opp store mengder brunkull til sine gamle kraftverk. Norge trår til med strømmen via kabler - en strømmengde som utgjør under 1% av det europeiske kraftmarked - men er liv og død for Norge. Gass får de 23% av fra Norge, men lite takk høres. At folk lider, synes ikke Statnett og det store Å Energi og oppdage. De mailer, sender SMSer og plager et gjenstridig folk i årevis. De som ikke vil installere AMS, endog med legeerklæring på strømallergi, bli ikke hørt. Teknokratene er t.o.m. frimodige nok til å fortelle Universitetsutdannede folk innen medisin og landbruk at de skal aller nådigst plukke ut "kommunikasjonsdelen", så må stakkarene tåle det. Kunnskapsløs er de om plager også av "skitten strøm", selv om: "EU har slått fast at el-overfølsomhet er en realitet. I Sverige er el-overfølsomhet for lengst godkjent som funksjons-nedsettelse. En rekke dommer i Europa slår fast at el-overfølsomhet må tas hensyn til". Bare ikke i Norge! Endog de plagede må visst lære seg "å lide" som en sentral banksjef skal ha ytret seg i flg. media i et internasjonalt fora - samtidig som hun sikret seg en villa i Oslo for ca 41 millioner.

Nå kommer en ny renteheving, og strømprisene er hovedårsaken som kraftig inflasjonsdriver og knekker hjem og næringsliv. Men alle skal med! Å Energi hyrer inn montører like før vinteren setter inn. De skal kutte strømmen for de gjenstridige. Stat og Storting toer sine hender og lar Statnett gå løs på folket, syke og gamle. Bare de gir seg for makta, er alt ok. Hva med retten? Norge må maksimalisere eksporten på kablene og fylle statskassen for våre internasjonale kontakter. Så får folket sulte og fryse til vinteren. Statsråden måtte til slutt innrømme at årsaken til prisene var kablene. Verst i NO2-områder som har kablene til utlandet, men og sine store magasiner og høye produksjon. Kanskje det blir mørkt og kaldt i mange hjem hvor makta koblet en fra folkets eiendom og en bl.a. snubler seg fram til toalettet i nattemørket! Å ta mat og strøm fra folk er en alvorlig trussel mot liv og helse.


Men du for en skuffelse for de norske miljø-folka som ikke kom på talerlista i FN nylig. De hadde ikke nok "grønt skifte". Nå venter vi på Høyesterett og ACERdom.

 

Så avrunder vi med å minne om hverdagen for mange fattigfolk d.d.: Når omsorg for folket svikter hos de vi har betrodd makta over folkets ressurser - så den enkelte kan ta vare på hjem og familie - rykker de frivillige organisasjoner ut med matposer og hjelp til en stigende fattig og sulten befolkning. Der er det som før med-lidelse - som det var hos fedrene som bygde landet.

En nå avdød lokalhistoriker sa det slik "Syssa kan me ikkje ha det, kara". Han var stor til-henger av nasjonsbyggeren J. Løvland som gjennom et langt liv stod haugianerne nær.