Er Gud blitt liten til Jul?

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommantar-Avisa.no – 02.12.2023

 

Stadig vekk har en - gjennom et langt liv - sett - helst teologer rundt jul - rykke ut mot jomfrufødsel - enten på direkten eller endrede oversettelser av bibeltekster om dette tema. Man har tydeligvis en liten Gud - om noen.

Riktignok var Gud et lite barn som kom til verden hin julenatt - men det var et stort under som bør minne oss alle om hva Jesus her vitner om: barnet, redningen for evigheten og som bærer av livet og samfunnene våre - når det blir tatt imot som den store Guds gave som det er og får leve. Hele den Gudskapte biologiske verden minner oss om mann og kvinne for å skape liv, og setter en tykk strek under Guds tanker om våre barn. Jesus - et rettferdig barn - ikke besmittet av syndefallet - gitt oss for å åpne veien til det evige liv tilbake - på vår "arme jord". Om man ikke lukker øynene i angst mot dagens situasjon - er det nettopp det vi trenger - et rettferdig liv som elsket således at han i kjærlighet ofret Sitt rettferdige liv. Veien er så enkel om at man bare gir Gud rett i en "salig kapitulasjon" - så er man reddet.


Men fødselen av Jesus skremte vettet av datidens onde fyrste. Barnedrapet ble umiddelbart startet opp i Rama, for han fryktet konkurranse om makta. Slik løser man storpolitiske problemer. Farao drev på med det samme mot guttebarna i Egypt - men da stoppet modige jordmødre drapene, og slik ble Moses reddet. Noe å lære for dagens helsepersonell?


Men Gud som sendte Jesusbarnet på et bestemt sted
for å understreke nok en grunnleggende sannhet for menneskelivet. Jesus ble født i Bet-lehem som betyr brød-huset. Og rundt Bet-lehem lå da store hvetemarker - og hveten er den første av Bibelens 7 - hellige frukter. Livsviktig: Fremdeles står dagens store kamper om hveten, ikke minst fra Russland og Ukraina - hvor Russland er blitt verdens største hveteeksportør som de kjøper seg venner med i store deler av en sulten verden - ikke minst i Afrika - som kunne ha brødfødd seg selv med rett bruk av Skaperverket!

Men makta kunne som sagt ikke holde fred - endog Jesus ut fra Skriftene var Fredsfyrsten som var født - så Josef tok Maria og barnet og ble flyktninger til Egypt - hvor de returnerte fra da Herodes fikk et ille endelikt noe senere - da han lot seg utrope til en Gud. Endog Nobellandet Norge har d.d. problemer med å forstå hvor freden stammer fra - selv om vår historie forteller oss det. Men vi kutter røttene som Aleksandr Solsjenitsyn skarpt advarer oss mot.


Så skjedde alt med Jesus som var forutsagt i profetiene
- og undrene skjedde ved Hans hånd: fire oppvekkelser fra de døde, brødundrene, mange ble hjulpet med kroppslige plager og full kontroll over Sitt Skaperverk som bølger o.a.  Jeg undres over at dere gidder å drive med deres knusktørre reduksjonisme av noe dere kaller teologi (læren om Gud) - i stedet for å registrere at "Vår store Gud gjør store under, Det største har han gjort mot meg Den dag han kastet mine synder I nådehavet bakom seg, Og meg utvalgte til sin brud, Å du forunderlige Gud!"                                                                                                                                                              
Og glem heller ikke at den allmektige Gud, nå etter Sitt profetiske Ord samler jødene
fra alle verdens hjørner til Sitt land med "fiskere og jegere" - til Israel skal de, og ditt kommer de. Vi ser det jo! 

Vær også så snill å repetere starten på bekjennelsen: "Jeg tror på Gud Fader, den allmektige, himmelens og jordens skaper." Og fortsett gjerne med:  "Jeg tror på Jesus Kristus, Guds enbårne sønn, vår Herre, som ble unnfanget ved Den hellige ånd, født av jomfru Maria,-". ." Dere kan vel resten? Eller er Gud blitt så liten at man helt har glemt bekjennelsen, og at Han overkjørte alle de Skriftlærde på Korset til vår Rettferdiggjørelse for at alle som kneler i en "salig kapitulasjon" blir reddet til evig liv i Jesus Kristus, våre store Gud.

Med ønske om en høyhellig og velsignet Julehøytid og Jul!