Energiverkene må under full off. kontroll

 

 

Av sivil agr. Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 25.09.23 (tidligere jordbrukssjef i Nedre Setesdal)

 

Energiverkene tapper og tapper Norge og det norske folk til det internasjonale og statskassen under dekke av "det grønne skifte". Med AMS-målere på plass skaffer de seg kontroll og styring fra sikringsskapet til bl.a. tysk jernbane som har fått 10 års kontrakt for 30 øre kWh. De to store hoved strømkablene ordnet det, og flere vil de ha. Hver ny kabel ga kraftige prishopp. Ved hjelp av disse og et Stortingsvedtak overlater man hele styringa til ACER - om ikke Høyesterett setter foten ned nå, i disse dager. Men man undres likevel på om H.r. respekteres når en ser hva Regjeringen gjør i Fosen. I stedet for å bøye seg for en H.r.dom - vil man ha mekling ved hjelp av riksmeklingsmannen. Helt uhørt etter min mening! Er det svikt mot Forvaltningsl.§ 6 om habilitet nå igjen?

 

Her i Setesdal hvor folket har bidratt med store naturressurser, får man virkelig oppleve denne reine pengejakta og internasjonaliseringa på kroppen - og nå - særlig lokalt:

1. Energiverket har fått konsesjon på å bygge ut Fennefossen og skal skaffe oss mer "grønn energi" - som vi forøvrig var selvforsynt med om Regjering og Storting ikke hadde rotet det til med sin internasjonalisering mot nasjonalstatens interesser. Fedrene tok dette store utbygningsløft for nasjonen og folkets interesser. Varaordf. Rørvik har fortjenestefullt påvist at utbygningen ble gjennomført, uten å utnytte fossens maksimale kapasitet, for å unngå mest mulig skatt - ikke for å skaffe oss maksimalt med "grønn energi"!

2. Så "sikler" de på å få bygge ut «Syrtveitfossen", noen km mot nord - som mange stopper og nyter synet av med en matpakke og en kopp kaffe, noen drar opp skikkelige store flotte ørreter, den relikte laksen Blega osv. Her er det naturlig nok vokst frem et turistanlegg som trekker mange turister. Syrtveitsfossen er basis for denne virksomheten. Regulering øder det meste.

3. Men ikke nok med det: I Hornnes kom det i gang en stor utbygging av Mineralparken på Auensneset. Hornnes`s flotteste tomt. Besøkt av tusenvis skuelystne fra inn- og utland. M.a.o. en stor attraksjon. Men energiverket følger ikke konsesjonsbetingelsene som ligger til grunn for utnyttelsen av vannet. De fikk en betimelig skrape av ordf. og v.ordf. i september 2023. Mineralparken får økende problemer med flom og truer med å legge ned hele virksomheten. Opplegget skriker på off. kontroll som ser på næringslivets og hele bygdas ve og vell - ikke bare "gubben som satt i kveldinga og koste seg med skjellinga."

4. Så kunne en tro at her stoppet plagene. Men nei takk sann. Siden 2016 har de plaget flere av befolkningen med krav om installasjon av AMS-målere som både stråler og produserer "skitten strøm" som strømallergikere ikke tåler. Kan det være så vanskelig å forstå at kroppene våre er gjennomvevd av nervebaner hvor det går el-impulser dag og natt, år ut og år inn. De overfølsomme kan bli plaget og skadet av det. Om Sverige og Europa skrives det slik om strålingsplager: "I Sverige er el-følsomhet forlengst godkjent som funksjonsnedsettelse. En rekke dommer i Europa slår fast at el-overfølsomhet må det tas hensyn til."  Slikt nevnes ikke fra norske energiverk så vidt jeg vet. Det er nærliggende å tenke seg en situasjon man fikk på sykehuset en morgenstund: "Hypokonderen døde i natt."

5. De gamle målere fungerer utmerket, og oppgjørene kommer punktlig i deres pengeskrin. Hvorfor må de da plage folk endog i årevis, med trussel om u-lovlig stengning av strømmen før vi går vinteren i møte. Det kan t.o.m. true eldre folks liv og helse. Noe som i de fleste sammenhenger er forbudt. Man blir med respekt å melde dyktig lei av folk som stadig vil "folks beste» uten å lytte til folket og pasienten. Må de ha AMS-målere for å kunne koble ut og inn strømmen for lengre tid ut fra pris- og markedshensyn? Rene pengehensyn? Jeg bare spør, men overnevnte peker i den retning. Det praktiseres forøvrig i Sverige.

6. Endelig bør nevnes at strømprisene - særlig i NO2 området - altså oss - på tross av nevnte storproduksjon av strøm, flås av strømutgifter - priser som i tillegg er sterkt inflasjonsdrivende, og deretter kommer rentehevninger. Næringsliv går konkurs og mange hjem må nå stille i matkø, redd for vinteren som stunder til, noe som igjen truer liv og helse!!

 

Mangel på mat og strøm i orden - er en basissak for menneskelivet.    

 

Nei, konklusjonen bør være den at Energiverkene ikke bør få et fossefall mer, heller ikke fornyet konsesjoner - før folket har full kontroll over sine egne naturressurser, bygd ut for skattepenger, men gjort om til A/S og en vare i 1991. Nå kaster de seg over heiene og beitemarkene våre med vindmøller - verre en rovdyrplagen - bør de få et lignende nei fra folket. M.a.o. en skikkelig jobb for dagens nyvalgte politikere som forhåpentlig ikke er inhabile. Listen kunne nok forlenges - men dette får være nok - bortsett fra at to kassevogner og to mann plutselig stod på døra og ville klatre opp i stolpene og kutte strømmen. Innleide - for så vidt hyggelige karer jeg måtte ta en prat med i duskregnet med mine vonde ben. De hadde jo sine instrukser jeg ikke likte ut fra et totalkonsept og prøvde å kontakte sjefen - men det var bortkastet - men da ordføreren kom, ble det etter hvert kontakt til i alle fall en utsettelse - kanskje til "kulda setter inn". Hvem vet - for dialogene med dem siden 2016 har vært svært problematisk - til tross for gyldig legeattest for fritak fra AMS-måler. "Agder nett tar hensyn til innsendte legeerklæring og du vil ikke få installert den nye smartmåleren." (lovnad fra 2016)

I Etiopia i 1974/75 opplevde jeg sult og en rettsstat i oppløsning. Ikke just en oppbyggelig opplevelse. Det er sagt "En sult-katastrofe er sjelden et uhell." Noen har lagt grunnen.