Kampen om barna i Norge

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa10.03.06

 

Etter at den rød-grønne regjering overtok statsmakten har vi fått en rekke utspill fra deres SV-statsråder. Og det synes ikke som om de sosialistiske statsråder med statsministeren i spissen - er vesentlig uenige.

Det bildet vi ser avtegne seg har etter vår mening klare totalitære trekk. Man inndrar ferdigbehandlede skolesaker og nekter dem statsstøtte – som de har full rett på etter norsk lov. De sier at de skal få starte opp de som faller innefor den gamle lovordningen, men likevel holder de tilbake statsstøtte til for eks. KVAM-skule som nettopp er en skole startet på kristen grunn.

De stopper søknader som er inne til behandling etter tidligere lover. De har en soleklar rett på å bli ferdigbehandlet etter gjeldende lover. Men man stopper sakene og vil gi ny lov som da altså skal få tilbakevirkende kraft. Klart brudd på Gr.l. bestemmelser om nettopp slik vilkårlighet som man skal være spart for. Borgerne i et demokratisk styrt land har rett på å vite hvilke lover de styres og behandles etter. Dette er også brudd på Forvaltningsloven.

 

Nok et totalitært trekk er at dette er brudd på foreldreretten – nemlig at det er foreldrene som har retten og ansvaret over barnas oppdragelse og undervisning. Skolene har kun en delegert myndighet. Ved å bruke kapitalmakt mot foreldrene, deres rett og deres barn – krysser man en linje over til en totalitær stat.

Hva disse statsråder vil har de jo klart signalisert både før og under valgkampen. De vil ha slutt på ”ekstremskoler” som lærer at mennesket er skapt av Gud og i Hans bilde – og skal oppdras i den kristen forsakelse og tro – som vi lover ved døpefonten.

 

På denne bakgrunn støtter NKA helhjertet  KVAMs Kristne Skules initiativ med å starte skolen uten statsstøtte – som de selvsagt har soleklar rett på. Likevel ligger ansvaret for barnas liv og evige salighet dem så tungt på hjerte at de nå starter opp. De sender ut et opprop som NKA har satt inn under.

 

Akademi for Kristen folkeopplysning AKF er også, på flere måter, helhjertet med i denne kampen. Nå den 18. mars kl. 9,30 holder vi et lørdagsseminar i Evje og Hornnes kommune under tittelen ”Skapelse eller eventyr?”. Det blir holdt tre foredrag samt kjørt noen DVDer og videoer som viser at det man vil presse på barn og foreldre er vranglære av verste forstand og fører oss og etterslekta på avveier for tid og evighet. Programmet finner du ved å klikke deg inn på toppen av hovedseiden. Vi har ennå noen plasser ledige:

 

 

Så leser du oppropet fra KVAM Kristne Skule:

 

 

Kjære vener!                                                                                                                       Norheimsund, 07.03.06

 

Spørsmål om støtte til Kvam Kristne Skule (KKS)

 

I endring til ny friskulelov opprettheld regjeringa sitt udemokratiske framlegg om å stoppe alle friskular (med unntak av grendaskulane) som ikkje var starta opp innan midten av desember 2005, sjølv om dei var godkjende. På bakgrunn av dette har styret for KKS den 7. mars fatta vedtak om at KKS vil vurdere oppstart utan statsstøtte frå hausten 2006.

 

Den nye ”Djupedal-lova” som no er fremja av den raudgrøne regjeringa, strid mot vår rettsoppfatning av foreldreretten og dei internasjonale menneskerettane om rett til å velja opplæring for eigne born ut frå eiga samvitsovertyding. Einspørje om det verkeleg er mogeleg å trampe på slike rettar i eit demokratisk samfunn anno 2006? 


Sjølv om den nye lova opnar for at religiøse friskular kan verta godkjende i framtida, fryktar me at sosialistane vil leggje føringar for kva ideologi som skal leggjast til grunn ved godkjenning.  Medlemer i AP si stortingsgruppe har konkret gjeve uttrykk for at dei er negative til å godkjenne KKS og andre skular på luthersk grunn.  Med andre ord ønskjer dei også å leggje band på religionsfridomen – noko som i høgste grad må kunna kallast totalitært ! For vår del vert vi derfor ikkje overraska om vi ved eventuell ny søknad får avslag etter «en samlet vurdering» e.l.  

 

Historikk

KKS byrja arbeidet med å etablere ein kristen grunnskule i Norheimsunds-området i Kvam kommune for over 4 år sidan. Etter å ha lagt ned eit grundig arbeid med  læreplanar og lignande, vart KKS godkjent av styresmaktene den 9. juni 2005. Men i og med at godkjenninga kom så seint, meinte styret for KKS at tida fram til skulestart vart for kort. Med tanke på å få på plass lærekrefter, bygningar, utstyr osv., vurderte styret det slik at ein trong meir tid for å få gjort ein grundig jobb. Skulestart vart såleis utsett til hausten 2006.

 

I mellomtida fekk me ei sosialistisk regjering som stadig angrip vår kristne kulturarv. Statsråd Karita Bekkemellem vil innføre  «kjønnsnøytral ekteskapslov», SV vil innføre boikott av Israel, kunnskapsminister Øystein Djupedal har vore svært aktiv med sine utspel  mot kristne verdiar og har jobba med strategiske og vilkårlege kutt i den økonomiske støtta til kristne høgskular. Alt dette har skapt sterke reaksjonar mellom kristenfolket.

 

No har regjeringa så gått til det drastiske skrittet å trekkje attende godkjenninga for mange friskular, sjølv om det i Soria Moria erklæringa står at det skal vere unntak for religiøse og pedagogiske alternativ. I tillegg uttalte Stoltenberg i Aftenposten 19. juni i fjor at ei raudgrøn regjering ikkje ville trekkje attende godkjenningar som var gjeve til oppretta friskular. No viser det seg likevel at når dei kjem til makta, strekkjer toleransen og respekten for annleis tenkjande seg berre så langt som det gagnar den sosialistiske ideologi. Me tykkjer det er tragisk og trist det som har skjedd, samtidig som det er ein vekkjar for oss alle som er opptekne av demokratiske rettar og den kristne kulturarven!

 

Økonomi og foreldrerett

Argumentet som stadig vert brukt mot friskulane er at dei tappar den offentlege skulen for midlar. Men etter gjeldande lover dekkar staten berre 85 prosent av kostnaden til skuledrifta, og staten gjev inga i støtte til husleige. Forslaget til husleigestøtte frå Bondevik-regjeringa blei også stroke av den nye regjeringa.  Undersøkingar frå kommunar som har friskular, viser at utgiftene til skuledrift over tid ikkje blir større for kommunar som har friskular. Derimot gjev det større valfridom for foreldre og elevar, og gjer dermed desse kommunane meir attraktiv å bu i.

 

Menneskerettane gjev foreldra  rett til å velje utdanning for borna sine i samsvar med foreldra sin religion og livssyn. Staten skal hjelpe foreldra, men det er foreldra som har ansvaret for borna og skal ha det siste ordet. Etter at den sosialistiske regjeringa overtok, ser me at meir totalitære tankar gjer seg gjeldande og at dei aktivt arbeider for å fjerne kristen påverknad i skule og samfunn.

 

Dei signala me har fått både offisielt og uoffisielt peikar mot at kristne skular som vår, ikkje vil bli godkjende med denne regjeringa. Kanskje kan me få vår godkjenning attende gjennom ei eventuell rettssak som 33 skular no vurderer å reise mot staten. Dersom staten skulle tape denne saka, kan det verte aktuelt å krevje tilbakebetaling for statsstøtte som staten urettmessig har halde attende. Det er juristar som meiner at det er grunnlovsstridig at lover skal ha tilbakevirkende kraft. Skal kvar ny regjeringar få lov til å gje lovene tilbakeverkande kraft, vil det skape svært kaotiske situasjonar ved framtidige regjeringsskifte. 

 

Ideologisk kamp om kristne verdiar i skule og samfunn

Signala i media frå sosialistisk hald, tyder på at lutherske grunn- og vidaregåande skular blir definert som «ekstremskular». Skular som ynskjer å fokusere på Bibelens Gud som  skapar, og som til dømes stiller spørsmål ved Darwin sin teori, prøver ein å sverte. Slike skular har ikkje livsrett i samfunnet vårt og skal nedkjempast - meinar dei tydelegvis. Det me no opplever er ein ideologisk kamp om foreldreretten og kristne verdiar i skule og samfunn. Det ser ut for at regjeringa arbeider både i det stille og i det openberre, for å fjerne mest mogleg av vår kristne arv frå samfunnet vårt.

 

Me meiner at det som no skjer er ei ulykke for det norske folk og for den oppveksande slekt. På kort tid klarte Linda Austnes med aksjonen «Nok er Nok» å samle over 50.000 underskrifter mot utviklinga som den nye regjeringa no har opna opp for, og det viser at mange no er frustrerte over det som skjer. Kristenfolket må no reise seg i aktiv handling og gå imot avkristninga frå sosialistane å seie: ”Nok er Nok” !

 

KKS vurderer oppstart utan statsstøtte

Mange har teke kontakt med oss og gjeve uttrykk for frustrasjon over det som har skjedd ved at regjeringa har trekt godkjenninga vår attende.  Styret i KKS vil derfor vurdere om det er mogleg å starte Kvam Kristne Skule utan statsstøtte. 

 

Styret arbeider no med dette, og har inngått leigeavtale med Tørvikbygd Bedehus om svært tenlege lokalitetar for skulen. Me har også kontakt med potensiell rektorkandidat, som vurder å flytte til bygda saman med familien, dersom skulen kjem i gang.

 

Alle som oppfyller krava i Opplæringslova vil kunne drive skule i Norge.  KKS har allereie gjeve melding til Utdanningsdirektoratet om at vi vil prøve å starte skule utan statsstøtte og at me ønskjer snarleg godkjenning etter Opplæringslova slik at vi har høve til å starte skule frå hausten av. 

 

Dette inneber at elevar ved KKS vil få offentleg godkjende vitnemål på same måte som elevar i den offentlege grunnskulen. 

 

Me tykkjer det likevel er tragisk at me vert tvinga til å gå til dette skrittet å prøve og starte utan statsstøtte, då det har vore rekna som ein demokratisk rett å få starte kristne friskular i Noreg. I tillegg vil det være eit svært stort økonomisk løft for KKS som me ikkje kan makte aleine. Men me ser på dette som ei prinsippsak der styresmaktene ynskjer å strupe dei kristne friskulane og vår kristne arv, som me også trur andre truande kan ha syn for å støtte.

 

Kall til å starte kristen skule

Me ser på det å reise ein kristen grunnskule som eit gudgjeve kall til å formidle dei kristne grunnverdiane til den oppvaksande slekt. Me meinar kristne verdiane har vore til så stor velsigning for vårt folk og land, og me meinar at det ikkje er rett å la regjeringa avkristne landet vårt på denne måten. Som kristenfolk treng me difor no å vakne opp for vårt gudgjeve kall, og folde våre hender i bøn for naudsituasjonen i vårt folk og land på same vis som i eldre tider då Guds folk ba: «Me veit ikkje kva vi skal gjera. Men augo våre er vende mot deg.» (2Krøn 20:12)

 

I tru og bøn til Herren vil me difor no gå ut og sjå om det er personar ut over landet som har syn for saka og kan tenkje seg å vere med å støtte prosjektet, slik at me kan starte opp hausten 2006 som planlagt. Det vil vere eit svært stort økonomisk løft. Det kan dreie seg om 800.000-900.000 kroner i året som må samlast inn, og det vil difor krevje mange støttespelarar.  For å eksemplifisere dette må til dømes 70-80 personar støtta prosjektet med 1000 kroner i månaden, eller 150 personar med 500 kroner i månaden. I tillegg kjem ordinær elev-/foreldreinnbetaling, med ca. kr. 6000,- pr. år pr. elev.

 

Har du syn for å støtte prosjektet i bøn og/eller med økonomiske midlar, er me svært takksame for det. I tilfelle du kan tenkje deg å støtte prosjektet med økonomiske midlar hadde det vore fint om du kunne fylle ut skjemaet på neste side og returnere det til oss.

 

 

Med venleg helsing

 

Styret for Kvam Kristne Skule (KKS)

Eivind Straumstein, styreformann, epost: postkks@start.no, mobil: 48 14 49 89

Per Ove Sæleset, epost: saeleset@frisurf.no, mobil:
95 06 29 76

Svein Moldsvor, epost: svein.m@hjemme.no, mobil:
97 70 76 89

Kari Ljønes Valland, epost: kalj@frisurf.no, mobil: 91 71 12 30

Bjarne Vestbøstad, epost: bjarne.vestbostad@heimstad.no telefon: 56 55 27 56

Jostein Norheim, epost: jostein.norheim@kvamnet.no telefon: 56 55 12 10

Dag Rune Lid, epost: drlid@online.no mobil: 97 06 35 30

 

TILBAKEMELDINGSSKJEMA 

 

Ver venleg å fylla ut skjemaet nedanfor og send det til formannen på e-postadr.: postkks@start.no  eller pr. brev til KKS (adressa står i skjemaet).

 

Dersom vi får mange nok økonomiske støttespelarar, vil vi ta kontakt med deg igjen og opplyse om KKS sin bankkonto slik at du kan ordne med overføring av midlar til KKS.  Du skal altså ikkje betale nokonoverande tidspunkt! Dette er kun eit skjema der vi ønskjer tilbakemelding på kor mange som kan forplikta seg til å yte støtte til KKS slik at vi kan makte å starte skule frå hausten 2006. 

 

For å kunne planleggje det første skuleåret, hadde det vore ynskjeleg om me kunne få forpliktande støtte for heile skuleåret 2006/2007 (for dei som ønskjer å gje eit fast beløp kvar månad).

 

Med tanke på tilsetjing av lærarkrefter, innkjøp av materiell, betaling av husleige (husleige må me betale allereie frå 1. april i år) osv. hadde me vore takksame om me kunne fått tilbakemelding så snart så mogleg og seinast innan 31. mars 2006.

 

 

Navnet ditt: 

 

 

 

Tlf.:

 

Adresse: ________________________________________

 

 

Postnr./stad: _____________________________________

 

Mobil:

 

Email:

 

Dersom KKS kjem i gang ynskjer eg/me å forplikte meg/oss til å støtte skulen med:

 

Alternativ 1:

 

 kr:  _______________  kvar månad (frå 1. august 2006 – 01. juli 2007).

 

 

Alternativ 2:

 

eit eingongsbeløp på kr. : _______________________

 

 

 

Underskrift:

 

 

Dato:

Adressa til skulen:

Kvam Kristne Skule

Tololia 47

5600 Norheimsund

 

Tlf. : 56 55 26 48

E-post: postkks@start.no

Mobil. : 481 44989

 

 

       

Internett: www.kks.as