Verdens korn - vårt daglige
brød
Av sivilagronom Jørgen Høgetveit
Vårt daglige brød vil stort sett si tilgang på korn. Store deler av husdyrholdet hviler også på korn - særlig de hvite kjøttslagene. Kornet kommer fra 5-6 grasarter som hvete, bygg, mais, ris, rug m.fl. Hveten er særlig viktig for dens gode bakeegenskaper. Produksjon av dette er igjen helt avhengig av jordbruksarealer med tilgang på næring og vann og et rimelig godt klima for å gi den nødvendige fotosyntesen, samt en bondestand som kan drive denne naturbruk på en god og fornuftig måte.
Kornet i nedtørket tilstand med en fuktighetsprosent på under 17% kan lagres over lang tid. Det er lett i forhold til verdien av det og kan fraktes rimelig over store avstander. Kornet regnes derfor som "gullstandarden" i den biologiske produksjon som hele verdens befolkning er totalt avhengig av. Derfor ser en prisene på korn rase oppover på verdensbørsene så fort det er snakk om underskudd av betydning for det betalingssterke landene. De andre får sulte eller skaffe seg nødhjelp så lenge det er korn å få tak i da. For å gi Norge en rimelig matvaresikkerhet sørget man for etter krigen å ha for 9 og 12 mnd. forbruk av korn til dyra (kraftfòr) og korn til menneskemat. Dette ble for få år siden kuttet til 3 og 6 mnd - hvilket betydde at kornsiloene var tomme da høsten satte inn i Norge. I 2003 kuttet man alt til kornlagring for matvaresikkerhet på Norges statsbudsjett!
Samtidig har man tømt sukkerlagrene fra 12 mnd. til 1 mnd. og det samme regner med har skjedd med de fleste andre lagre av livsnødvendigheter. Samtidig har man bygd ned forsvaret av landet kraftig - så vår bærekraft og evne til å ta vare på vår befolkning i en evt. krisetid er drastisk redusert. Det burde bygges en kraftig folkeopinion for å få dette på plass igjen. Vi lever ikke i fredelige og forutsigbare tider. Dessuten vil man se at Norges politikk er brutal i forhold til verdens befolkning som ikke har kjøpekraft i forhold til oss når vi melder oss på kjøpers marked. Ved å lese stoffet under - skjønner du den harde konklusjonen.
World Watch Institute følger utviklingen av verdens naturressurser og produksjonen på dem nøye. Og deres leder ved den norske avdeling - Magnar Norderhaug er en flittig bidragsyter til norsk presse - stort sett alltid med kortfattede men meget velinformerte artikler til poenget og hovedsaken.
Den 22.3.04 hadde han igjen en
artikkel om kornsituasjonen i verden: ”Nok mat?” I korte trekk informerer han
om følgende:
Så langt Norderhaug og selv tilføyer vi en del tall.