Jusprofessor Graver tar alvorlig feil
Av Lars-Arne Høgetveit
I et for så vidt opplysende oppslag om EU i Aftenpostens nettutgave den 29.05.04, der jusprofessor Hans Petter Graver sier at Grunnlovens § 93 (modifisert etter 1814, red. anm.) ikke kan brukes for å få Norge inn i EU konkluderer han i følge Aftenposten slik:
”Graver foreslår to utveier hvis Høyre, Ap. eller andre partier vil fremme endringsforslag.
- Enten kan ordene "sagligt begrænset Omraade" strykes. Eventuelt så kan man lage en helt ny bestemmelse i Grunnloven om EU-medlemskap og de konsekvenser et medlemskap fører til, slik f. eks. Irland har gjort, sier Graver.”
Her støter
jusprofessoren på flere problemer, og uløselige sådanne, i denne rekkefølge:
3. Grunnlovens § 110, ” Naar Rigsforsamlingen
har antaget denne Constitution,
vorder den Rigets Grundlov. Viser Erfaring, at nogen Deel af
den bør forandres, skal Forslaget derom fremsettes paa
et ordentlig Storthing og kundgjøres
ved Trykken. Men det tilkommer først det næste
ordentlige Storthing at bestemme, om den foreslaaede Forandring bør finde
Sted, eller ei. Dog maa saadan
Forandring aldrig modsige
denne Grundlovs Principer,
men allene angaae Modificationer i enkelte Bestemmelser, der ikke forandre
denne Constitutions Aand,
og bør 2/3 af Storthinget
være enig i saadan Forandring.” (understrekning av
undertegnede, og flere §er kunne vært sitert)
Slik vi kjenner EU i dag har den overnasjonale rettsinstanser. Norge kan videre ikke være uavhengig lenger. EU er ikke ”evangelisk-luttersk”. Og sett Grunnloven under ett vil en norsk EU inntreden ”modsige denne Grundlovs principer,” – slik § 110 ikke tillater. Gjør Stortinget slike vedtak, rammes representantene av Grunnlovens § 86 og § 87 som omtaler riksrett.
Ønsker man seg inn i EU forlater man altså Norges Konstitusjon. Jusprofessor Graver, som i følge Aftenposten skal være ”en av Norges fremste eksperter i statsrett og EU-rett”, foreslår som et alternativ for en norsk EU inntreden at Grunnlovens ”sagligt begrænset Omraade” strykes. Dette er det ikke anledning til som vi kan lese ut av Grunnlovens § 110!
En EU inntreden er ikke et ”enkelt” bilateralt samarbeide, men en langt på vei full integrasjon i en overnasjonal enhet, en ny union med et eget konvent (”EU-Grunnlov”). Jeg håper virkelig jusprofessoren er feilsitert i Aftenposten.
Relatert artikkel: