Forsvarsledelsen støtter 5. kolonister?

 

 

Av Lars-Arne Høgetveit

 

 

I eldre tider hadde vi i Norge en ytre fiende å forholde oss til. I dag finner vi - etter min mening - fienden godt plassert i byråkratiske stillinger i vårt eget land, samtidig som den ytre fienden fremdeles er der. Det siste eksempelet på dette synes å være det avisen Fædrelandsvennen skriver om i et oppslag medio februar 2004. ”HV kastes ut av sine egne” heter det der.

Videre skriver de:

”Forsvarsbygg setter leieprisene så høyt at Heimevernet tvinges til å flytte ut av en rekke lokaliteter på Agder.” (…) ”Glenn Levang deltok mandag på ryddesjauen i Romleiren i Lyngdal. 400 soveposer skal ut av Romleiren innen 1. mai, fordi Heimevernet ikke lenger har råd til å leie av Forsvarsbygg.” (…) ”Dette er helt ubegripelig, og en molbopolitikk uten like, sier en oppgitt Leif Rinde, sjefen for Lister Stabsområde, som innen 1. mai må ut av Romleiren i Lyngdal. I tillegg har Lister avsnittstab og Lyngdal HV-område per i dag tilholdssted i Romleiren. Under disse er det et mannskap på drøyt 250 personer, som har sine øvelser med utgangspunkt her. Nylig fikk de beskjed om at det bare var å pakke sammen sakene sine i leiren som er Heimevernets kommandosenter i vestre Vest-Agder.

Årsaken er at Agder Heimevernsdistrikt (HV-07) ikke lenger har råd til å leie den av Forsvarsbygg. 380.000 kroner, inkludert utgifter til strøm, vann og kloakk er summen HV-07 må betale til Forsvarsbygg i årlig leie for den nedslitte, over 60 år gamle Romleiren, som har en bygningsmasse på 1 137 kvadratmeter.

Det er like over to år siden Forsvarsbygg ble opprettet, noe som førte til at Heimevernet nå må leie Forsvarets egne bygg. Forsvarsbygg har imidlertid satt leiesatsene så høyt at det er blitt uspiselig for Heimevernet.

- Leiesatsene er satt unormalt høyt i forhold til byggets kvalitet. Om vi ville leid privat, hvilket vi nå må ut og gjøre ville vi helt sikkert fått det til tredjeparten av prisen, sier distriktssjef Stein Borgersen i HV-07.”

 

Den siste opplysningen er oppsiktsvekkende, for er det slik at staten ved sin prissetting påfører bl.a. HV store kostnader med å flytte, kostnader som da må taes av statens egne budsjetter – da bør man tenke slik:

Hvem tjener på en slik prisfastsetting som bare skaper frustrasjon og uorden i en viktig organisasjon?

1.                  Ikke HV, for HV trenger tid og penger til bl.a. å trene og ikke trening i å flytte.

2.                  Ikke staten, for pengene taes av samme pott.

3.                  Ikke Ola Nordmann i HV for han har andre ting å drive med enn flytting, som kan

komme i stedenfor øvelse.

4.                  Ikke den norske forsvarsevnen, for den svekkes.

5.                  Men siden forsvarsevnen og forsvarsviljen svekkes vil jo en fiende tjene på det.

 

Leiesatsene er satt unormalt høyt sier distrikstsjef Stein Borgersen i HV-07. Hvem har bestemt leiesatsen? Må vi helt til topps i forsvarsdepartementet for å finne ansvarshavende eller leter man andre steder?

Er det ikke underlig at disse leiesatsene føyer seg inn i rekken av ”tiltak” som er foretatt i Den Norske Hær de siste ti-årene. Forsvarsmessig er Norge ikke lenger noe å regne med, og vi kan ikke lenger regnes for å ha et forsvar.

 

Var det meningen å komme dit - siden det ser ut til å være en systematikk i nedbyggingen?

Hva venter Norge rundt neste sving? Har eventuelle 5. kolonister gode kontakter over til fienden – og jobber nå med å gjøre en invasjon lettere? Det ville i tilfelle ikke være noe nytt verken i Norges historie og langt mindre i den franske med deres Vichyregjering. Vi vet ikke - men det som skjer antyder ubehagelige realiteter – noe sikkert HV selv kan og bør utdype i norske aviser fremover? Mister man, derav jobben, og må finne seg en annen, har det norske folk i hvertfall blitt advart av militære fagfolk! Det er ofte pensjonerte generaler som ”tar bladet fra munnen” i slike saker i Norge, men det behøver ikke være slik for alltid!

 

HV saken fra Lyngdal eksemplifiser for oss alle hva som kan være på gang og hva vi da har i vente. Ingen nasjon kan i lengden leve i fred og frihet uten et forsvar, uten et landbruk (som også bygges ned), uten en kristen moral og rett som Norge ikke lenger lar prege statsforvaltningen. Det er som øverstkommanderende sa til Fædrelandsvennen da han la ned Forsvarets Øvingsavd. Nr II, Evjemoen: Den som ikke har en egen hær, får snart besøk av en annen.

 

Dommen over vår himmelropende synd kan stå like for vår dør. Jeg ber om at Gud er oss nådig, men Han har liten grunn til det, slik vi ignorerer Han. For stoppes ikke Norges negative utvikling - kommer mange til å gå i fortapelsen og den er evig. Da er det bedre at Gud vekker oss opp, selv om ikke selve oppvåkningen blir noe hyggelig opplevelse.