Blind forsvarsledelse?

 

Av  Jørgen Høgetveit

 

Aft. 10.feb. -04 skriver under overskriften: "En maktglad forsvarsminister" følgende:

"Fra en av landets mest attraktive talerstoler  (Oslo Militære Samfunn) ropte hun med høy røst ved innledningen til foredraget: "Hei dere, den kalde krigen er slutt." I salen var anslagsvis en tredjedel av tilhørerne veltjente pensjonerte offiserer som hadde vært med på å "vinne" den kalde krigen." De konkluderer med at slik "kan hun ikke fortsette" for "forsvaret risikerer sine beste støttespillere" og de anbefaler henne å gi henne noen dette råd.

 

Foran dameledelsen i forsvaret av Norge. (Devold / forsvarsminister og Nybakk formann i Forsvarskomiteen) reiste Holst rundt  i begynnelsen av nittiåra og fortalte "at vi har ingen fiender mer", og mange har plapret han det etter, men flere tidligere eldre toppfolk som general Zreiner Gundersen advarer på det sterkest og er redd det kan gå helt galt. Dette skjer i en tid som farlig minner om oppstarten til en ny storkrig. I de to foregående kriger så ledelsen intet eller lite og innrettet seg deretter.

 

I 1913 reiste denne underlige mannen fra Lebesby (Anton Johansen) i Finnmark til Oslo for å advare om den kommende verdenskrig. Han fikk kontakt med flere av offiserene som han hadde tjenestegjort for under landmålingen av Finnmarksvidda og fikk foretrede for forsvarsminister Keilhau. Så sent som 17. februar 1914 står statsminister Gunnar Knudsen på Stortingets talerstol og sier. "Hva er det på ferde? Det skulle være interessant å vite. For tiden er da forholdet det at den politiske himmel, verdenspolitisk sett, er skyfri i en grad som ikke har vært tilfelle på mange år." Forfatteren av mitt hefte om Lebesbymannnen sier videre: "Skulle man uttrykke i boksespråket disse Lebesbymannens og statsminister Gunnar Knudsens utsagn om Europas nære framtid, måtte det bli at Lebesbymannen seiret over statsministeren på knockout i 1. runde!"

 

Det samme gjentok seg i 1940 - selv om man da kanskje var litt mer forsiktig med munntøyet fordi man tross alt husket hva historiebøkene etter hvert husket Gunnar Knudsen for.

Men i England kjente man kanskje ikke til han, så der talte Chamberlain frimodig i vei om "Fred i vår tid" - mens en realistisk sir Winston Churchill startet sine advarsler allerede i 1933 og fortsatt - tross total isolasjon til han fikk rett og ble "den vestlige sivilisasjons redningsmann."

Men så er vi kommet til 2004 - hvor vi lenge har fått meldinger om Russlands opprustning, utplassering av raketter osv. FN trues av splittelse og NATO er også en smule tynnslitt.

Vi har en høyspent situasjon i Midtøsten m.m. for den som vil se - og så får man altså høre slikt av forsvarsministeren uttalte til høyt aktede stridsmenn for landets sikkerhet. Jeg tror ikke man skal være mye til ”spåmann” for å kunne slå fast at hennes kjekke:

"Hei dere, den kalde krigen er slutt!" - skal bli hennes Knudske ettermæle - men til stor skade for folk og land.