BBC hardt ute å kjøre

 

Av Jørgen Høgetveit

Det er beklagelig at det velrenommerte og globale nyhetsmedia BBC steller seg slik at statsminister Tony Blair i flg. NTB/AFP "vurderer å frata BBC uavhengigheten og ønsker langt på vei å oppløse det britiske kringkastingsselskapet," ref. The Sunday Times.

Det er den kraftige misnøyen med BBC`s holdninger i Irak krigen som ligger bak det hele. Blair vil nå - iflg. samme kilde - splitte det 82 år gamle selskapet i regionale selskaper og trappe ned virksomhet som "man mener ligger utenfor allmennkringkasterens oppgaver. BBC kan også bli tvunget til å "dele lisensinntektene med andre stasjoner." Det antydes også at man kan frata dem deres uavhengighet og "overlate deler av denne oppgaven til regjeringsoppnevnte kontrollorgan.". Det sies at konflikten toppet seg p.g.a. Kellysaken og BBCs påstand om at rapporten var oppspritet om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. Hutton kommisjonen frifant Blair totalt.

 

Norges Kommentar Avis

En viser til tidligere artikkel i Norges Kommentar Avis som du kan lese under ”Arkiv”. Den forteller inngående om konflikten mellom BBC og statsminister Blair og prøver å sette konflikten i et større perspektiv.

Denne nyere utvikling som det nå meldes om den vending denne konflikten tar - er egentlig en gigantisk sak av global karakter - som man knapt øyner rekkevidden av. England er et av de eldste og mest grunnfestede demokratier - og BBC det mest velrenommerte nyhetsmedia som de fleste i verden stoler på og ser opp til.

Man aner at man i BBC som i de fleste media verden over - har fått inn radikale mediapolitikere som tar mål av seg å overkjøre demokratiet og bli den eneste stasmakt som kjører sin egen politikk. Dette vil det gamle demokrati på de britiske øyer ikke finne seg i - og bruker sin makt til å få media på plass. Sir Winston Churchill viste demokratiets makt på en annen måte under den omtalte generalstreiken da statsens makt og folkestyret var truet. Han ga ut en egen regjeringsavis. Nå velger Blair å vingestekke BBC på denne måten etter at de etter vår mening har misbrukt sin makt. Media er ikke en egen statsmakt som er folkevalgt, og når de tar slike mål av seg - må de regne mede slike reaksjoner - det burde de ha forstått for lenge siden. Vi har en rekke media i Europa som har oppført seg på en lignende måte. De driver ikke objektiv faktainformasjon og balanserte kommentar godt forankret i nasjonens verdisett og målsetting. Da må det gå galt.