Klipp og kommentar, 25.02.2006

 

Av Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no

 

 

Russisk atom-fartøy ankret opp i Syria

 

DEBKAfile melder 22. februar at det russiske atomfartøyet ”Moskva” ankret opp i Syrisk havn i Latakia den 21. februar. Det er meget lenge siden dette sist skjedde.

Skipet kom fra sin base i Svartehavet, Sevastopol, for å delta i en NATO ledet anti-terror operasjon med navn ”The Active Endeavors Operation” i Middelhavet. Her skulle det trenes for å hindre smugling av masseødeleggelses våpen, illegal våpenhandel og migrasjon.

 

Det kom svært overraskende på NATO styrkene at russerne forlot øvelsen lenge nok til at de kunne besøke en Syrisk havn, hvilket Syrias president Bashar Assad tolket som en gest om støtte fra Moskva.

Samtidig signaliserte besøket Russlands ønske om en større deltagelse i Midt-Østen. Russland har også gode kontakter til terror organisasjonen Hamas, hvilket peker i samme retning som Syria besøket.

 

NKA kommenterer

Russland er kjent for å drive sin egen utenrikspolitikk når de ser det nødvendig. Svært ofte har de gode kontakter med regimer som Syria, Iran og Irak. Under Gulf-krigen i 1991 ble det fanget opp mye radiosamband med russisk språkføring – de var altså involvert i kampene i Irak, men ikke på de alliertes side. I dag støtter Russland atomprogrammet til Iran.

Historisk vet vi at Russland kontakt med Syria har vært svært god, på 70-80 tallet ble det skrevet om Syria at de hadde våpenlagre som Sovjetunionen disponerte og som Syria ikke hadde adgang til. Syria ligger meget militærstrategisk til ikke langt fra Harmagedonsletten ved Megiddo inne i nord Israel! For den som kjenner historien har dette sted vært kjent for sine kriger og i endetiden vil det igjen bli arena for store slag, der også Russland vil prøve seg på Israel, men ikke vil lykkes.

 

Vi vil be lesere av Norges Kommentar Avis benytte seg av søk funksjonen og søke på ordet ”Russland”, der vil en få se hva vår sterke nabo i øst driver av praktisk realpolitikk med store geopolitiske visjoner!