Klipp og kommentar, 04.01.2006

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no

 

 

 

”Lykkelige” skilsmisser – gir store depresjonstall!

  

I Kristelig Dagblad i Danmark finner vi dette interessante oppslaget om en side av skilsmissedramaene – bygd på norske undersøkelser. Her i landet forties sånt – fordi her har man offisielt bare ”lykkelige” skilsmisser. De skriver 4.1.06:

 

Skilsmissepiger lider af depression og angst

 

Teenagepiger, hvis forældre er skilt, har dobbelt så stor risiko for at udvikle depression og angst som andre teenagere, viser norsk undersøgelse

Af Karin Dahl Hansen

Store teenagepiger, hvis forældre er skilt, har markant højere risiko for psykiske problemer og vanskeligheder i skolen end andre børn.

Det viser en stor norsk undersøgelse, og meget tyder på, at det samme gør sig gældende i Danmark. Ifølge undersøgelsen, som omfatter 2000 norske unge, stiger risikoen for problemer for skilsmissebørn med alderen, og særligt hårdt ramt er pigerne. 40 procent af de 18-årige skilsmissepiger har således symptomer på angst og depression mod 20 procent af andre piger. De store piger har også et lavere selvværd og flere problemer i skolen end piger fra kernefamilier.

Teenagepiger er generelt mere sårbare over for angst og depression end drenge, og vi ved, at forekomsten tiltager, jo ældre pigerne bliver. Men for piger, der har oplevet et samlivsbrud, stiger kurven mere drastisk, siger lektor Ingunn Størksen, der har lavet undersøgelsen ved Nationalt Folkehelseinstitut i Oslo.”

 

 

NKA kommenterer

Nå er det snart på tide at man begynner å drøfte disse persons- og samfunnskatastrofer i full bredde og dybde. Det nytter ikke lenger å stikke hodet i sanden og tro at dette går over om en bare leker ”være glad leken” og er hyggelig og sosial osv. osv. Her må den fulle og hele sannhet på bordet i en rolig og faktaorientert undersøkelse og tenkning – som til fulle trekker inn også Skaperens Ord om denne høyst destruktive utvikling.

En utvikling som bærer den ene katastrofen etter den andre i sine fotefar – med depresjoner og ubalanserte sinn, sjalusi og sjalusidrap, fosterdrap, demografisk istid osv. osv.

Og bakenfor dette ligger hele den slibrige kultur med bla. ”skittent mannfolkprat” som min mor uttrykte det, noe som utvikler seg med porno osv. som igjen egger lystene – som så føder denne undergangskulturen uten bærekraft for framtiden. Tallenes tale er klare og ufravikelig.

Andre og sentrale tall har undertegnede tidligere holdt fram i et større foredrag på Laberget i Nord Trøndelag for noen år siden og som vi ga ut i heftet: ”Nøden som den viser seg i samfunnet.” Men fremdeles er det ikke mange som ønsker å sette seg ned i ro og innse fakta – for deretter å skride til verket i kampen mot dette ondet som nå griper og ødelegger nasjonen vår. Det var familien som bygde den vestlige sivilisasjon og Norge etter haugianismen i det nittende århundre. Det blir vår lyst- og nytelseskultur som river det meste ned igjen.

Det hele minner meg noe om Søren Kierkegaards ord om hvordan han mente verden ville gå under. Det sa han – ville være som når narren kom inn i sirkusteltet og ropte at det var brann løs i teltet. Publikum trodde det var nok et morsomt innslag og jublet vilt – for kort tid etter å få det brennende teltet i hodet med egen undergang.

Danskene går nå videre med en større undersøkelse for å blottlegge mer av de skadelige konsekvenser som kommer av nedrivning av ”det første riket.” ”Nå må vi våkne”!