Klipp og kommentar, 23.08.2005

 

Av Lars-Arne Høgetveit, i www.kommentar-avisa.no

 

Russisk militærøvelse i nord

Den russiske marinen gjennomfører igjen en marineøvelse i Barentshavet på størrelse med øvelsene under den kalde krigen.

Et hangarskip, en rekke store krigsskip, ubåter og fly skal fra i dag og i en måned framover delta i øvelsen.
- Det er en ny trend at Russland gjennomfører store marineøvelser i våre nærområder, sier pressetalsmann i Landsdelskommando Nord-Norge, John Espen Lien.

Hangarskipet Kusnetsjov, som nå seiler etter mange år ved kai, skal være med. Deltar gjør også flere atom-drevne krigsskip, blant andre det nye slagskipet Peter den store med en besetning på 700 mann.
Russlands president Vladimir Putin, som har økt forsvarsbudsjettet betydelig de siste dagene, har de siste dagene vært i Murmansk for å overvære de siste forberedelsene.
Norge er formelt blitt varslet om øvelsen. Det norske Forsvaret vil nøye følge øvelsen. Dette gjelder både etteretningstjenesten og Landsdelskommando Nord-Norge. (Kilde: NrK Nordland, 20.08.2005)

 

NKA-kommenterer

2. juni 2005 ratifiserte Russland og Kina, på utenriksminister nivå, en historisk grenseavtale. Utenriksminister Li Zhaoxing oppfordret alle til å huske den historiske betydningen datoen 2. juni, ville få. Forhandlingen hadde pågått i 40 år!

I august 2005 foregår også en åtte dagers større Russisk-Kinesisk militærøvelse. 7 000 kinesiske tropper og 1 800 russiske deltar i denne skarpe øvelsen. Marinen og luftvåpenet, bl.a. med Tu-95 strategiske bombere og Tu-22M langdistanse bombere – krigsfly som kan bære både konvensjonelle og atom raketter, vil også bidra. Øvelsen vil avsluttes med en amfibielangang på den kinesiske Shandong øya. De to landene kaller øvelsen ”Peace Mission 2005”, men analytikere tror også dette er et signal som setter fokus på de nye tette båndene mellom Beijing and Moskva. (BBC)

Vi minner om hva den tidligere verdensmester i sjakk, Kasparov tidligere uttalte ved Putins besøk til Midt-Østen i 2005:

”Den legendariske sjakkmester, Garry Kasparov, som nå er opposisjonspolitiker i Russland, sa til Jerusalem Post at Putins regime tramper på demokratiske prinsipper og utgjør en direkte trussel mot resten av verden. Hans råd er at man dobbelsjekker det Putin sier og gjør. (Karmel Israel-Nytt, nr 9 -2005)”

 

Søker du på ”Russland” i arkivet til Norges Kommentar Avis finner du mye lesverdig stoff, med solid dokumentasjon, om hva vi kan vente fra Øst.