Klipp og kommentar, 08.05.2004

 

 

Nya Dagen i Sverige har en del nye korte og interessante

meldinger 8.5.-04.

 

Av Jørgen Høgetveit

 

Bush tvivlar på palestinsk stat 2005

President George Bush tror inte längremöjligheten att en palestinsk stat bildas 2005. Just det året finns med som en del i den så kallade färdplanen för fred i Mellanöstern. Det är orealistiskt att tänka sig att en palestinsk stat bildas inom en så nära framtid, anser han.

 

George Bush anser dock att det är viktigt att statsbildningen blir av. Den amerikanske presidenten tror att många av de nu till synes olösliga problemen blir lättare att hantera efter det att en palestinsk stat bildats.

Bush säger också att han inte alls lovat bort palestinsk mark till Israel. Han har dragit på sig arabvärldens vrede med uttalanden som kunnat tolkas så.

Presidenten framför sina åsikter i en intervju för den egyptiska tidningen al-Ahram. Till tidningen säger han att ”folk inte riktigt förstår våra avsikter”.

- Jag tror att det är svårt för att vissa pådyvlar det amerikanska folket och regeringen fula värderingar och motiv, säger Bush till al-Ahram, enligt TT. www.dagen.se

 

Norge Kommentar Avis

Av flere grunner har en vel lenge forstått at det etter hvert ville være en umulighet å opprette en en egen palestinsk stat. For det første taler ikke Bibelen om en slik stat på gammel jødisk grunn. For det andre vil det være bortimot politisk selvmord for den jødiske ministaten å få et palestinsk oppmarsjområde for krigsmaskineri kloss oppi sin grense. For det tredje vil luftrommet over Israel få mindre varslingstid enn det som er et minimum.

Dette er mer enn nok til å si nei til en slik stat i Judea og Samaria. En antar at det er slike refleksjoner som en presset Sharon har gjort seg når han var villig til å rive bosetninger i Gaza for å beholde viktige deler av "Vestbredden". Han ønsket nok ikke det heller, men var presset til det.

For det fjerde vet en at Gud styrer verdenshistorien ut fra hvordan nasjonene forholder seg til jødene og Israel - og da kunne ikke USA komme noen vei med en slik feilslått politikk. Nå begynner altså sannhetens øyeblikk å demre for Bush.

For det femte opplever Bush også hva neste uhandterlig terrorisme er i Afghanistan og Irak og det kan også ha med å gjøre med at man ikke har forholdt seg rett til den terrorismen som jødene nå har måttet lide under i årevis. Det må vel slå inn også i Pentagon og Det hvite Hus - og forhåpentligvis i Europa og Norge etter hvert. Hvis ikke vil det seg desto dystrere ut for oss etterhvert

 

 

Polis avvärjde bombdåd mot synagoga

Dagliga antisemitiska incidenter skakar för närvarande Frankrike. Natten till lördagen stoppade fransk polis i sista stund ett bombattentat, riktat mot en synagoga utanför Paris. Det franska inrikesdepartementet uttrycktelördagen stor lättnad över att attentatet kunde avvärjas.

Polisen fann en laddning som var tänkt att explodera alldeles intill synagogan i byn Villiers-le-Bel nordväst om den franska huvudstaden.

De senaste veckorna har Frankrike upplevt en våg av händelser av antisemitiskt slag. Flera judiska begravningsplatser har vandaliserats på kort tid, uppger TT.    dagen.se

 

Norges Kommentar Avis

Frankrike er på mange måter et "ledende" land mhp antisemittisme - hvilket ikke lover godt for dets fremtid - som det også gikk galt med det i 1940. Ofte har det vært angrep på enkeltindivider og deres synagoger slik som nå igjen. De katolske nasjonene har en ond historie mhp jødene, og utviklingen nå peker igjen i feil retning. Og nasjoner som ikke tidligere har maktet å stå mot muhamedanismen som Frankrikes nabo i syd, Spania - ser heller ikke nå ut til å ha motstandskraft til å holde ondskapen unna seg - men opplever små og store angrep både mot seg selv og jødene. Madrid var det til nå verste angrepet, men meldingene i www.dagen.se forteller at jødehatet sover ikke, mens de som skulle bekjempe det dupper igjen. Denne gangen gikk det bra, men det er nok av eks. på det motsatte. De som vil se på en del av angrepene rundt om verden kan klikke seg inn på Wisenthalsenterets hjemmesider.

 

 

Tjetjeniens president mördad

Tjetjeniens president Ahmad Kadyrov omkom på söndagen vid ett sprängattentat i huvudstaden Groznyj. Kadyrov var Rysslands man i den utsatta delrepubliken. Ytterligare minst 13 personer dog vid attentatet, bland andra en rysk general och en korrespondent från nyhetsbyrån Reuters, uppger TT.

En landmina, placerad under hedersläktaren på Dynamostadion i Grosnyj, utlöstes och orsakade stor förödelse. Kadyrov var på plats för att medverka i firandet av Segerdagen, avslutningen på andra världskriget.

Tjetjenien är sedan många år skådeplatsen för ett grymt krig. Ryska soldater bekämpar dagligen grupper ur självständighetsrörelsen. Efter 11 september 2001 har ryska propagandan börjat beskriva det tjetjenska motståndet som terror, med band till Usama bin Ladin.

Kadyrov valdes till president tidigare i år. Valet styrdes helt av den ryske presidenten Vladimir Putin. I princip fann inga andra kandidater att rösta på.

Putin rasar efter dådet och säger att attentatsmännen kommer att få betala dyrt för det inträffade. dagen.se

 

Norges Kommentar Avis

Dagen.se har denne korte meldingen og BBC en langt fyldigere sak om dette grusomme angrepet på Dynamo stadion i Grozny til minne om Den 2. verdenskrig. Der smeller en kraftig bombe og både president Kadyrov, en general og en rekke andre personer blir drept. Det viser igjen muslimenes kraft og totale hensynsløshet mhp om det går med en del sivile personer i samme rennet. Man minnes umiddelbart en imam som uttalte at alle ikke muslimer var et klart mål for deres angrep.

Angrepet forteller oss også at de er slagkraftige og slår til over hele verden med stor kraft og ganske overraskende.

Det renner en også i tankene at Newsweek i flg. en venn av meg - meldte at en av Putins generaler hadde sagt at de hadde atomvåpen og ville ikke stort lenger finne seg i angrepene i øst. Putin skal nå ha tilsatt bare KGB folk i alle de høyeste og viktigste administrative stillinger rundt i Russland. Han kommer jo selv fra den indre kjerne av KGB.

Nok en tanke er jo at Bush med sin avtale med Putin om å skaffe Vesten nødvendig drivstoff om det blir problemer i Midt- Østen. Bush kan nok regne med det så lenge Putin slåss mot muslimene og må holde kontroll med de 6 muslimske republikkene i dette området, men deretter er det et åpent spørsmål hva Putin vil gjøre når USA sitter tilstrekkelig fast opp til sin militære kapasitet og problemene melder seg med hensyn på energi. Da har man et nakketak på Vesten som kan bli meget farlig.