Klipp og kommentar, 7.3.2004

 

NTB og Israel

Av  Lars-Arne Høgetveit

En NTB melding kl 06:39 den 7.3.2004 (link fra hjemmesiden til Forsvars Forum) melder:

”Sju palestinere drept i israelsk raid på Gazastripen

Gaza by (NTB-AFP-Reuters): Sju palestinere ble skutt og drept under et israelsk raid på Gazastripen søndag morgen, ifølge palestinske sykehuskilder. 20 andre palestinere ble skadd i sammenstøtet. De sju ble drept da israelske soldater åpnet ild mens de rykket inn i flyktningleirene al-Bureij og Nuseirat på Gazastripen, ifølge kildene.”

 

Norges Kommentar Avis

Det er ikke grenser for hva man kan videreformidle av halv”sannheter” i norsk mediaverden i dag. Kikker du på NTBs kilder mht denne konflikten i Israel, informeres det som oftest kun fra den ene siden og da fra den siden som har bevist at de verken tollerer internasjonal lov eller menneskerettigheter. Man har lagt merke til at NTB i sine nyhets bulletiner fra Israel sjeldent presenterer fakta som gjør bildet så fullstendig som mulig.

 

I følge israelske kilder har man for det første operert i El Buriej siden lørdag kveld. Operasjonen hadde som mål å forebygge angrep mot israelske mål, som for eksempel plassering av sprengladninger i hus og bruk av anti-tank raketter.

NTB kaller El Buriej for en flyktningleir uten mer utfyllende informasjon, men israelerne forteller at de møtte geværmenn. Det ble fra terrorister avfyrt et titalls anti-tank granater, detonert eksplosiver og flere granater mot den israelske hær.

Det hører også med til bildet at den sivile palestin-arabiske befolkning settes i fare av terrorist organisasjoner, fordi terroristene bruker bygninger og infrastruktur i hjertet av bebodde områder, for deres terror aktivitet.

Da den israelske hær var ferdig forlot de området.

 

Hvorfor forteller NTB oss, enda en gang, ikke dette? I beste fall er dette upresis journalistikk og i verste fall er det politisk journalistikk. Men en journalist vil antakelig ikke ha sittende på seg at det arbeid han gjør er upresist? Det er lest litt mer nyanserte NTB meldinger utover dagen i dag, men meldingen kl 06:39, slik den er slått opp i Forsvars Forum, burde aldri vært sendt ut.

 

( Kilde: http://www.idf.il/english/announcements/2004/march/07.stm . Her vil du også kunne lese om annen terrorist aktivitet som drives i ly av den palestin-arabiske befolkning og som setter sivile liv i fare.)

 

For mer informasjon om dekningen av konflikten i Israel kan du lese hvordan Terje Rød-Larsen, i sin tid, rapporterte fra Jenin og hvordan en fransk journalist forvrengte sannheten. Disse to eksemplene er også interessante sett i sammenheng med en enkel NTB melding en Søndag i mars.