Gjestekommentar, 04.01.13

Korset i flagget

Av Oddvar Berge, i www.Kommentar-Avisa.no

Ikke før er er §2 i Grunnloven vedtatt (Lovstridig, red. anmerk.) endret, før en prest (naturligvis) i Svolvær annonserer at nå må korset i flagget strykes ut. (Vårt Land 23.05.12) Vi kan ikke lenger si at vi er et kristent land. En nasjon med et religiøst mangfold kan ikke ha et kors som et samlende symbol, sier han. Pressesjef i Human Etisk Forbund, Jens Bruun Pedersen sier han ikke støtter forslaget. Begrunnelsen er at han ikke ser noe kors i det norske flagget. Flagget er rødt, hvitt og blått, sier han, og fargene symboliserer frihet, likhet og brorskap. Humanetikeren har «ingen tro på at det etter grunnlovsendringene kommer til å bli noen diskusjon om det norske flagget.»

Det er grunn til å kjempe for det norske flagget som symbol og fane for Norge. Dersom ikke HEF ser noe kors i flagget er saken grei fra deres ståsted. Frihet, likhet og brorskap er også begreper kristne vil identifisere seg med. De springer ut av kristen tenkning. Frihet fra syndens lenker og bånd, likhet for loven og kristent broderfellesskap. ”Lat folket som brøder saman bu, som kristne det kan seg søma”. (Blix). De som ser korset i flagget får gjøre det. Den røde fargen symboliserer blodet, Jesu blod og alle martyrenes blod, sammen med alle frihetskjempernes blod. Det hvite er renhetens farge, alle gjenfødte som er renset i Jesu blod og kledd i rettferdighetens drakt. Det blå er himmelens farge. Seierens farge, kongens og kongenes konges farge. Ingen er Hans like. Under Hans banner vil vi samles.
Norge er utfordret på nytt. Velg i dag hvem dere vil tjene. Jeg og mitt hus, vi vil tjene Herren, sa Josva. Det samme kan vi si i dag. Koste hva det koste vil. Det samme sa Daniel. Og de begge fikk oppleve at ”Gud er attåt”. Men ”vil Gud ikkje vere bygningsmann, me fåfengt på huset byggja”. Slik lød sangen fra Ludvig Nessas følge da vi forlot galleriet på Stortinget (da § 2 ble endret i 2012, red. anmerk.) og gikk ned. Straks sangen lød, grep vaktene inn. Ingen skulle forstyrre ro og orden. Men det var ingen ordensforstyrrelse ment som. Det var et varsel om forestående ordensforstyrrelse, utløst av Herren Gud. For når basunen lyder, sender Han sine engler ut til doms.

* * * * *

Ps. fra red i Norges kommentar Avis: ”Frihet, likhet og brorskap” er de revolusjonæres sekularisering av kirkens rop som lød: ”Frihet i sjelen, likhet for Gud og brorskap mellom menneskene”. Fru Margaret Thatcher ble innbudt til 200 års festen av François Mitterrand for den franske revolusjon. Hun svarte: ”Nei, takk, det ble så lite brorskap av det.” Ds. 

 

Lytt til ”Løft flagget høyt – det gamle korsets fane.”