Gjestekommentar, 03.01.12


Sikkerhetsbarriere på 240 km mellom Egypt-Israel.


Av Jan Pedersen, i www.Kommentar-Avisa.no

 

Israel står som drømmenes land for mange afrikanske mennesker. Over 10 000 mennesker tok seg ulovlig inn i Israel i fjor. Det er asylsøkere og omvandrende arbeidere. Via Egypt tar de seg frem gjennom Sinai-ørkenen, hvor beduin-stammene lager forretning av å kreve store beløp for å hjelpe med sine flukttjenester.

 

Denne store innvandringen til det som kan betegnes som et slaraffenland i forhold fra det innvandrerne kommer fra, er en stor utfordring for Israel. Menneskesmugling i stor stil må stoppes. Og da må det bygges en grensemur. Mellom Israel og Egypt blir den 240 km lang, og selve muren blir en 5 meter høy stålbarriere. Pr. i dag er 65 km ferdig, og om et år skal alt stå ferdig, til over 2 milliarder kroner. Her blir piggtrådgjerder, vakttårn, radarskjermer og kameraer, slik at militæret kan rykke ut fort.

 

Å lukke en grense hermetisk, går ikke. Det har vi sett ved at araberne har laget tunellene mellom Gaza og Egypt. Men en må jo stanse den økende menneskesmuglingen inn i Israel hvor man kan tjene 100 dollar pr. måned, men bare 30 dollar pr. måned i Kairo.

 

Til orientering er det bygget en grensemur mellom USA og Mexico på i alt 1200 km for å hindre innvandringen.

 

Men Israel har flere andre problemer å stri med, bl.a. en hel muslimsk verden som vil drepe alle jøder, og en palestinsk-arabisk nabo som ikke vil anerkjenne Israel som egen stat. Da blir en grensemur et lite problem å bygge opp, i forhold til å bli nektet eksistens.