Gjestekommentar, 18.11.11

 

 Militærvesen, kvinner, kroppsvask m.m.

 


 Av
Dag Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no

 

30 mann er beordret til netto kroppsvask foran 2 kvinner, l kvinne er samtidig beordret til samme foran 4 mannlige befal (øvrige beordret snudd bort.)

Hvilken side av saken opptar journalistene? De 30 vernepliktige eller den ene ikke-pliktige? Den ene kvinnen har gjort politisak av tilfellet. Udmerket. Slikt fra den aktuelle løytnant skal ikke inntreffe, og luft-militær-ledelsen beklager da og.

Så var det resten: Det jevne overgrepet mot vernepliktige menn, som ikke skal påtvinges nærkontakt med kvinner, være seg fysisk (eksempelvis grunnet knappest mulig plass i diverse feltforlegning), eller visuelt (man leser om ymse forlegnings-praksis (jeg kjenner ikke politikken p.t.); et militært forlegningsrom er et sted hvor man kler av seg det aller meste.) Hvorvidt enkelte 18-årige hormon-bomber finner situasjonen tilfredsstillende, er irrelevant.

Og krigen: Et militærvesen skal være nasjonens svar på ekstremsituasjoner. En militær fiende tar ikke hensyn til norske politikeres likestillingsmål; han tar eventuelt anlédning av det. Journalister maser om "kvinner og barn, kvinner og barn", ved jordskjelv, hunger; og krig. Vel: man erkjenner muligens ubevisst at noen skal forsvare og noe / noen skal forsvares. Hankjønn er i alminnelighet skrudd sammen etter "kvinner-og-barn"-modellen, med konsekvenser på krigsfot. En kvinnelig medsoldat vil (fremdeles) være et forsvarsobjekt, den man aller minst vil se i en blodpøl og en som skal beskyttes mot å bli fiendtlig krigsbytte. Med andre ord er hun i krig et heft, en psykologisk utfordring; hun står i veien for oppdragsløsningen.

10. november hørtes (i NRK P2) partileder Erna Solberg erkjenne at "-vi visste ikke" konsekvensene av vedtaket om Heimevernets av-væpning for noen år siden; (dette relatert til manglende HV-beredskap 22.07.11.) Hva vet den jevne rikspolitiker om krig, om sivil og militær beredskap? Skal vi også måtte høre at "vi visste ikke" konsekvensene av vedtak om x prosentandel kvinner i militærvesenet?