Gjestekommentar, 22.08.07

 

 

Bier dør i flere land

 

Fra Karmel Israel-Nytt, august 2007 (www.Karmel.net    med tillatelse)

 

 

Albert Einstein:

–Forsvinner biene har vi

bare fire år igjen å leve

 

En mystisk død har rammet milliarder av bier i flere land. Albert Einstein sa at dersom biene forsvinner har mennesket bare fire år igjen å leve.

 

De alarmerende meldingene kom først fra USA. Der er biene plutselig forsvunnet fra 2,4 millioner bikuber i 34 stater. Ifølge meldingene er mellom 30 og 60 prosent av biene døde på vestkysten, mens opp til 70 prosent er forsvunnet på østkysten.

Kolonikollaps er nå påvist i Brasil, Australia, Canada, Tyskland, Sveits, Spania, Portugal, Italia, Hellas, tildels i Storbritannia og helt opp til Rovaniemi i Nord-Finland.

–Det kan neppe skyldes været, for sommeren har ikke vært så kald der nord. Noe plager biene. De er slappe, skriver Helsingin Sanomat og spør om dette er verdens ende?

–Nei, men det blir neppe blåbær, tyttebær eller bringebær i år, fordi pollinerere mangler, sier myggprofessor Juhani Itämies ved Uleåborgs universitet.

Han kan heller ikke huske at det har vært så lite mygg.   

 

Manfred Hederer i Tyske birøkeres forening sier ifølge Spiegel online at de har registrert en nedgang på 25 prosent. Biene er det tredje viktigste husdyret i Tyskland. Produksjonen er verdt rundt 30 milliarder kroner.

Honningproduksjonen i Israel er gått ned med 25-30 prosent i de seneste årene. Yoram Paz, som er direktør i Emek Hefer birøkterbedrif, sa til Jerusalem Post at det er allerede bekymrende tegn på at fenomenet har begynt å redusere honning- og fruktproduksjon i Israel, selv om det ikke er så alvorlig som i utlandet.

–Bier trenges til å pollinere avokado-, mandel-, kirsebær-, aprikos-, plomme-, eple-, pære- og mangotrær, sa Paz.

–Det sies at en tredjedel av alt som spises er pollinert av bier, sier Knut-Einar Norberg i Union County BeekeepersAssociation.

Han er blitt kontaktet av lokalaviser i USA som er opptatt av fenomenet. Ifølge Norberg er ti milliarder bier døde i USA.

En gruppe israelske bieksperter har alt reist til USA for å studere årsaken til den mystiske reduksjon av bier, som kalles «Colony Collapse Disorder» (CCD) eller kolonikollaps.

 

Forskerne forsøker nå å finne årsaken til bie-døden. Det virker som om biene har mistet stedssansen og ikke finner tilbake til bikubene. En studie ved Landau-universitetet i Tyskland viser at biene nekter å vende tilbake til kubene når det er mobiltelefoner i nærheten. Andre mener at det skyldes sterke sprøytmidler, genteknikk, monokulturer på åkrene eller en midd som setter seg på biene. Enkelte hevder også at bier kan bli underernært når de fores med sukker.

–Israel har et av verdens tetteste nett av mobiltelefoner og magnetfelt. Dersom dette var årsaken skulle vi vært de første til å få CCD, sier Dan Weil som er informasjonssjef ved Kibbutz Yad Mordechai, som er Israels største honningprodusent.

I Israel er det 95.000 bikuber på 7000 kvadratkilometer. De står for en verdiskapning på hundre millioner shekler fra honningproduksjon og pollinering.

–Om biene forsvant fra jordens overflate, ville mennesket bare ha fire år igjen. Ingen bier, ingen pollinering, ingen planter, ingen dyr og ingen mennesker, sa Albert Einstein.

 

Christian NewsWire trekker også frem Bibelens profetier i Johannes’ åpenbaring 6,6: «Og jeg hørte likesom en røst midt i blant de fire livsvesener, og den sa: Et mål hvete for en denar, og tre mål bygg for en denar. Men oljen og vinen skal du ikke skade».

–Druer er enten selvpollinerende eller krysspollineres av vind. Druehøsten vil ikke bli påvirket av mangel på bier.  De fleste varianter av oliven er selvpollinerende, men det blir ofte økt produksjon etter krysspollinering. Heller ikke olivenhøsten vil bli påvirket av CCD. Men mye av frukten, grønnsakene og nøtteproduksjonen vil bli alvorlig redusert, noe som fører til hunger. Disse bibelske endetidsprofetier kommer til å oppfylles innen vår tid og bli en demonstrasjon på at Guds Ord er sant og at vi kan stole på det, ifølge Steven L. Sherman.

–En tredjedel av vår matforsyning, fra dagligdagse tranebær til agurker, er avhengig av dyrepollinering, som den fra bier. Mysteriet har raskt havnet øverst på listen over endetidstrusler som YK2, kugalskap, Vest-Nilen-virus, SARS og fugleinfluensa, forteller Washingtonpost.com litt sarkastisk.