Bakgrunn: Leder i Stavanger Aftenblad 12.03.04

 

Må trosse frykten

Ugjerning: Over 190 omkom i bombemassakren i Madrid i går. Over 600 såret, mange kvestet og ødelagt for livet. Ugjerningen er så avskyelig at den blir vanskelig å fatte. For her er det ikke snakk om en enkelt forvirret og fortvilt selvmordsbomber. Dette er planlagt og storstilt terror for å ramme hundrevis av uskyldige mennesker som ikke har mulighet til å beskytte seg. Med bombemassakren i Madrid har terroren rykket oss nærmere. Spania er for mange nordmenn nærmiljø og mer lokalt enn mange steder i Norge.

Terrorens vesen er å skape uro, redsel og mistenksomhet. Kamp mot terrorens vesen betyr at men ikke gir etter for redselen og barrikaderer seg i lukkede rom og lukkede samfunn. Det gjelder å trosse terrorfrykten.

 

Gjestekommentar

 

Av Ståle Tysvær

 

Det er forskjell på folk.

Dette må være konklusjonen etter å ha lest lederartikkelen i Stavanger Aftenblad på fredag. Mens ugjerningene i Madrid blir beskrevet som avskyelige og godt planlagt (noe det selvsagt er), er det andre plasser i verden (underforstått Israel) der selvmordsbombere er forvirra og fortvilte mennesker som opererer på egenhånd. Så lettvint kan det altså skrives. I èn setning har man skapt et solid skille mellom Europeiske terrorofrer på Madrids togstasjon, og jødiske ofre i Israelske busser og restauranter. Det finnest mye kunnskap om at så ikke er tilfelle.

 

For det første er det undervurdering av palistinarabere å beskrive dem som forvirra og fortvilte uten ansvar for egne handlinger. Jeg vil minne om at yrkene til tre av de siste store ”vellykka” selvmordsbomberne  i Israel var Iman, advokat og en i fra sikkerhetspolitiet. Ikke akkurat prototypene på fattige, forvirra og fortvilte mennesker. Rekrutteringen foregår ofte i fra universitetsmiljøet.

 

For det andre trengs det en del kunnskap og utstyr for å lage en bombe. Hovedsakelig skjer dette gjennom godt organiserte organisasjoner som Hamas, Jihad eller Al Aksa brigaden. Sistnevnte er heller ikke så løsrevne fra Arafats Fatah som mange ønsker å tro. Ved Israels gjennomsøkning av hovedkvarteret til PLO i Rammalah fant Israel beviser for at Arafat bidrog økonomisk med selvmordsbelter til Al Aksa brigaden. Nå har selv BBC undersøkt og konkludert at Arafat har kontroll over Al Aksa.

 

For det tredje er det en kjent sak at selvmordsbomberne blir glorifisert etter udåden. På forhånd blir de filmet og i etterkant feiret av det palestin-arabiske samfunnet.

 

Terroren i Spania er svært sammenlignbar med terroren i Israel. Denne er større, mens selvmordsbomberne i Israel er flere, og har pågått over lang tid. Det er helt riktig som redaktøren skriver at dette er planlagt og storstilt terror for å ramme hundrevis av uskyldige mennesker som ikke har mulighet til å beskytte seg. Det samme er terroren i Israel. Terroristene jobber mot felles mål, islamisering av verden, der målet helliggjør middelet.

 

For en tid tilbake brukte redaktør Hetland stor plass i Stavanger Aftenblad på å tilbakevise beskyldninger om antisemittisme. Men jeg mener denne lederen taler ikke sannhet og i så måte bidrar til antisemittisme. Først lyger eller bagatelliserer en om de faktiske forholdene, for så i neste omgang angripe.

 

Til nærmere terroren kommer, til bedre burde vi forstå situasjonen i Israel, istedenfor å unnskylde dem som sprenger sivile i luften.