Oversikt over norsk forbruk av korn til mat
Året 2011 vil gå inn i norsk historie med et rekord dårlig
utbytte av norsk produsert
matkorn, med kun et matkornutbytte på ca 12 %. Dette gikk selvsagt også utover
utbytte av såkorn for bruk i 2012 og vi må også der igjen stole på våre
skandinaviske
brødre bl.a. Finland.
Finland har selv en
såkorn beredskap på 12 mnd og en matkornberedskap på
18 mnd. Norge har ikke noe, men skal være i startgropa
med å reetablere noe
såvareberedskap (og i 2022 har vi fremdeles ikke noe såkorn beredskaplager).
En skal virkelig legge merke til at et land som Saudi Arabia rundt 2016
etablerte kornberedskap for 12 mnd, fordi de frykter at selv med
penger på bok,
så vil tilgangen på råvarer kunne bli begrenset i nær fremtid!
Teksten nedenfor viser hvor turbulent forholdene også tidligere har vært
for norsk produksjon av korn.
Kort forklaring til tabellen:
Kolonnen merket "Tonn" viser forbruket av de ulike korn
slaga i Norge.
Kolonnen merket "% norsk" viser hvor stor % andel som
Norge selv produserer, resten må importeres. Dette endrer
seg noe fra år til år. (2009 ble et svært dårlig korn år i Norge!)
|
Etter å ha lest tabellen sier det seg nesten selv at i et årene som f.eks. 1999 og 2002
var Norge helt avhengig av stor import av hvete for å fylle sine kvalitetsbehov.
Situasjonen i 2003 ble slik at Norge fikk nok bygg og havre, men for lite hvete,
mens i Europa hadde man ikke nok matkorn til å oppfylle sine avtaler med et Etiopia
i sult. EU kansellerte dermed i August 2003 kornleveranser til Etiopia pga
tørken som rammet Europa samme år. Klimaet for matproduksjon i Europa (siden 2003)
har forverret seg drastisk og har for enkelte varer gitt det resultat at Europa ikke har
produkter til lav nok pris å selge Norge. I England ble det i 2010 en kraftig diskusjon
om hvordan de skal
fø seg selv inn i fremtiden! Diskusjonen vil ikke stilne fremover...
nå øker
den i kraftig styre pga Ukraina krisen med Russland.
Vi vet at om USA opplever en tilsvarende dårlig kornhøst som i 1988,
da de produserte mindre enn til eget forbruk, vil Norge med mange andre
land, antagelig få problemer med å kjøpe korn, når behovet virkelig er der.
Grunnen til at vi fikk kjøpe i 1988 var at det da var korn lagre som var
rimelig store. Disse lagrene har man siden ikke hatt god nok produksjon
til å fylle opp
igjen! Kina skal nå, i 2022, sitte på rundt 50 % av de internasjonale
lagre
av ulike korn slag!
Verden har jevnt
over store produksjonsproblemer mht bl.a. korn og
ballanserer normalt ca
produksjon/forbruk.
FAO
jobbet for en halvering av antall sultrammede frem til ca 2011,
men har måtte gi tapt. Slik var det i 2004 og der har endret seg lite, der
Verdens
kornsituasjon ble listet opp slik i en artikkel i
Samvirke nr
10.2004.