Norsk oppdretts-laks gir
IKKE nasjonal beredskap
Av cand.agric. Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 21.10.2019
Regjeringen og dets talspersoner gjentar til det
villfarende at norsk oppdretts-laks er svært viktig norsk mat beredskap. Vi
hører det ofte. Det begynte med statsminister Erna Solberg uttalelse til NRK.no
23.03.15: «– Laksen er Norges Ikea. – I 2014 eksporterte Norge sjømat for 69
milliarder kroner. Det er 7 milliarder mer enn i 2013, og en dobling på under
10 år. Hver eneste dag serveres det 37 millioner norske sjømatmåltid verden
rundt. – Likevel hevdes det altså at Norge ikke er selvforsynt med mat.»
Hva har hennes fagdepartement fortalt henne om
dette? Det meste av kildene for fiskefôr til oppdrettsfisk er IMPORTERT. For
det andre ligger norsk selvforsyning i dag rundt 35 % av matvareforbruket korrigert for fôrimport fra ca 3 millioner daa. Dette gir seg følgende
utslag ifølge Smedshaug i Agri Analyse:
«Det er på nivå med industrilandene som har lavest selvforsyning i verden,
Japan og Sør-Korea. Og vår selvforsyning synker.» (NRK.no «Norge trenger
kornlager» den 07.06.14)
Og som kjent kan en kornkrise ofte sammenfalle med redusert tilgang på driftsmidler
til nettopp matproduksjonen. Worst-case scenario er bortfall av soyaimporten (1 båtlast
til norsk husdyrproduksjon med soya i måneden til Denofa i Fredrikstad, fra
Brasil!) og kornimporten (Russland og Ukraina er store på korneksport!) – da
detter store deler av norsk husdyrproduksjon som kylling raskt og noe senere
svin, ku o.l. Kriser kommer per definisjon uforvarende, derfor navnet
beredskapslagring (beredskap = å være beredt).
Smedshaug nevner videre i samme oppslag: «Senere skulle
matsituasjonen bli svært vanskelig under første verdenskrigs blokade og
ubåtkrig. I den politiske kampen etter første verdenskrig ble Statens
kornforretning opprettet i 1928 med monopol på kornomsetning i Norge.
Kornforretningens lageroppbygging og økningen i nasjonal kornproduksjon gjorde
Norge bedre stilt for en blokade da andre verdenskrig brøt ut, enn vi hadde
vært på flere hundre år. Likevel importerte Norge aldri mindre enn 140.000 tonn
korn hvert år under krigen, til tross for at krigskostholdet maksimerte bruken
av fisk, melk, poteter og grønnsaker. Lagrene ga imidlertid landet tid til å
tilpasse seg nytt kosthold og okkupasjonen.» Det var allikevel feilernæring og
sult i 5 lange år for veldig mange nordmenn – i dag er vi verre stilt mht mat
enn i 1940! Vi var 3 millioner nordmenn i 1940, i dag 5 millioner.
Det
betyr at om sulten kommer får hver nordmann 35 % av den maten vi trenger.
Selvsagt kan vi i en krisesituasjon justere denne prosenten noe opp på økt bruk
av utmarkas grasarealer, mere grøt og noe mere fisk, men Agri Analyse nevner at
vi mennesker ikke bør spise mer en ca 18 % av kostholdet med fisk. Men så er
det et hovedproblem her og det er at mye av fiskefôret norsk oppdrettsfisk
spiser er importert – Norsk laks har dermed ikke noe med norsk selvforsyning å
gjøre, fordi den snylter på utenlandske fastlandsarealer. Fiskefôr inneholder
generelt 30 % marine ressurser (fiskemel og fiskeolje (av dette er ca 25 % fra
såkalte biprodukter som man ikke regner som menneskemat eller har etterspørsel
etter)) og 70 % vegetabilske ressurser (rapsolje, soyamel (mest brukte
proteinkilden i fiskefôr), solsikkemel, maisgluten, fababønner og hvetegluten). De marine ressursene er under stort press og
presser naturressursene.
Det arbeides med forskning på overgang til mere vegetabilske råstoffer i
fiskeforet, men for å dekke norsk fiskeproduksjon ville det ta landbaserte
ressurser tilsvarende ca 70 % av Norges jordbruksareal altså ca 7 millioner
daa! (Oppsummert
mht arealbehov: karbohydrater 0,6 mill daa, proteiner 4 mill daa og fett 2,5
mill daa)
Fagfolk uttaler pga befolkningsøkningen: «Det vil derfor ikke være ”ledige”
vegetabilske protein- og fettkilder for en eventuell omlegging fra fiskebasert
fôr. Vegetabilsk råstoff må derfor skaffes til veie gjennom økt intensivering
eller nydyrking. Begge disse løsningene vil ha store miljømessige
konsekvenser.» Akvakultur/Havforskningsrapporten 21.
«Laksen er Norges Ikea» sier Solberg. Viktigheten
av landarealet for matproduksjon beskriver Havforskningsinstituttet slik: «Årlig fiskes ca.
80 millioner tonn fisk fra verdenshavene og det produseres ca. 60 millioner
tonn sjømat fra havbruk. Dette utgjør allikevel mindre enn 10 prosent av
menneskehetens konsum av mat; til tross for at produksjonen av planter i havet
er like stor som planteproduksjonen på land. Det vil bli en utfordring å
utnytte havets matressurser bedre enn det vi gjør i dag, men det må skje på en
bærekraftig måte.» («Næringspyramiden i havet» av Svein Sundby,
19.03.14) Dette vet fagdepartementet til statsministeren. NÅ bør de ut i
pressa med sin faglige innsikt – når de ikke når frem internt – har de plikt
til å varsle befolkningen, ellers blir de medskyldige!
I tillegg bør en Statsminister huske
barnelærdommen sin at «Stort sett kan man si at for hvert ledd i næringskjeden
eller næringsnettet «tapes»
ca 90 % av energien. Grovt regnet betyr dette at 1 000 kg planteplankton vil
kunne gi 100 kg rauåte, som kan gi 10 kg krill, som kan gi 1 kg lodde, som
igjen kan gi 0,1 kg torsk.» (Store Norske Leksikon) Det er da selvsagt best
ressursmessig om vi mennesker spiser mat så langt ned i næringskjeden som mulig
– da får flere mat, i dag sulter 1 milliard mennesker – mens mange nordmenn
sliter med overvekt!
Og fortsatt spille russisk rulett (svært aktuelt
ordtak om dagen) bør vi slutte med. Norge har ingen beredskapslagring av mat,
ingen beredskapslagring av drivstoff til landbruksredskapene (vi har 2 sårbare
oljeraffinerier som kan settes ut av drift på 5 minutter), ingen
reservedelslagre, lite kunstgjødsellagre etc etc Vi trenger altså bl.a.
beredskapslagring av mat for 12 mnd, drivstoff og reservedelslagre for
landbruket, tilgang på mer av grasressursene som ligger ubrukt (tilsvarer ca
800 000 daa kornproduksjon – utfordringene for mye av dette er bl.a.
rovdyra som gjør det vanskelig å utnytte), økt nydyrking og drenering av
eksisterende arealer. Det finnes habile fagfolk som kan dette i flere
departementer, men de forteller meg at de slipper ikke til med kunnskapen sin!
Det kan raskt vise seg at narrebukken Chamberlain har kolleger i det norske
statsapparatet – han stolte på Hitler, nordmenn stoler på at vi ikke skal få en
blokade av råvarer til matproduksjonen til Ola og Kari Nordmann.