NRK bør be om tilgivelse. Halvorsen vurder stillingen din!

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 27.07.2019

I et Europa hvor antisemittismen vokser med eksplosiv fart, jødene flykter til Israel - viser NRK og Halvorsen er total anelsesløshet overfor dette uhyggelige fenomenet - og sender "humoren" jødesvin.

Halvorsens bortforklaringer følger de vanlige linjer. Han er "ikke forbauset over klagestormen" står det å lese i Dagen for 24. juli -19. Hvorfor det - var den forventet? Videre "selvsagt kunne vi brukt andre minoriteter" - vel hvorfor gjorde han det da ikke i sin "anelsesløshet"? Og han gir seg inn på en forklaring om at ordet i Scrabble måtte være "umoralsk, uanstendig og krenkende for minoriteten som en rep., -" og det maktet han selvsagt mot den minste og mest hatede minoritet i dagens Europa. Igjen - etter min vurdering - totalt anelsesløst.

Halvorsen tar publikums "reaksjon på alvor." Det skulle bare mangle i en statskanal, men hva blir reaksjonen? Videre bortforklaringer? Nei, ikke alvorlig overveielse men direkte avvisning av reaksjonene: "Han er likevel ikke enig i reaksjonene som mener at sketsjen er antisemittisk". Han tillater oss selvsagt å vurdere om den er "morsom eller ikke", men "antisemittisk og rasistisk" er den ikke.

Kringkastingsrådets rådgiver Erik Skarrud melder seg på med bagatelliseringer ved å si: "at det ikke er uvanlig med reaksjoner fra opptil 200 mennesker -", og en undres om moralen skal avgjøres ved opptelling av reaksjoner? Her var det 285!

Forlengst avdøde Ibsen sa en gang: "I anelsens mangel har fyren med hornene sitt beste angel". Og er det noe avgrunnsfyrsten er ute etter i disse tider - er det som før å utslette jøden og stoppe oppbygningen av Sion med verdens samling av jødene. Om NRK forstår det eller ikke - synes det er morsomt eller ikke - bør de i det minste se hva som skjer i Europa og rundt Sion og se det i en historisk kontekst. Det er fakta som en seriøs mediebedrift må forholde seg til.

Etter disse - etter min vurdering - anelsesløse forsøk på å rettferdiggjøre et program i en tid med en uhyggelig historisk bakgrunn i en brutal samtid - er det etter min mening vanskelig å komme utenom anvendelsen av Ibsens ord på Halvorsen - og da bør han vurdere sin stilling i NRK. NRK selv bør se alvorlig og selvkritisk på sine holdninger til Israel og jødene. La ikke Norge sakte og sikkert nok en gang dras inn i de uhyggelige kreftene som endte ved Vippetangen og okkupasjon.

Og for opplysningens skyld: det er stor forskjell på en beklagelse og det å be om tilgivelse.