Bærum- og Holmenkoll-åsene ypperlig for vindmøllerAv sivilagronom Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 18.03.2019

 

Makta med bl.a. Fred Olsen i spissen vil nå pepre Ager med vindmøller for å redde verden fra global oppvarming heter det. Endog ungdommen har man fått hisset opp til å drive skolestreik for å redde verden. Og reddemannskapene kommer til Davos med 1 500 private fly for å drøfte den kommende katastrofe. I mens fortsetter en flytrafikken ellers som før - og nedsnakking av skikkelig skogforvaltning - som de fleste biologer forstår er veien å gå - og en fersk rapport fra topp universitet i Sveits dokumenterer. Statsråd Løchen har skrevet om det samme.


Og tror makta det de sier så må de jo bidra selv - og da er tett med vindmøller i Bærum- og Holmenkollåsene stedet å få dem opp. Her er - etter hva jeg har fått opplyst - gode vindforhold i forbindelse med Oslofjorden - og kort vei til storforbruker av kraft Oslo. M.a.o. lite master og lite strømtap. Både Tryvannshøgda og Kikutstua har områder med mange timer vind i året og er tett på bebyggelsen. Og kommer vi opp i 120 m høyde over bakkenivå har områdene gode gjennomsnittlige vindhastigheter. (Kilde: https://gis3.nve.no/link/?link=vindressurser - Når linken er åpnet, klikk på Kartlag.)

 

I stedet for å fortsette å ødelegge norsk natur - som for eks. store jordvidder på Gardermoen - som nå er blitt Oslo lufthavn - vindmøller på Agder og hente strøm i kabler og master til Aurdal - nå Oslo Energiverk - kan man kanskje ordne opp for seg selv. Noe tilsvarende rundt Bergen på de 7 fjell - hadde sikkert gjort susen der også.

Fikk man attpå til importert noen ulvefamilier i området burde jo Oslomiljøene - som er mest glad i disse rovdyrene - være overlykkelige. Så kunne man endatil avlaste disse umoderne og litt dumme folkene i bl.a. Hedmarken som er så skremt av disse snille og vennligsinnede ulvene.

Jeg er overbevist om folket i Distrikts-Norge vil bivåne den urbane innsats på disse områdene med stående applaus ettersom resultatene viser seg rundt Oslo.