Smålig og
farlig fra Den norske Regjering
Av sivilagronom Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no
– 01.09.2018
En liten hamburger på Cirkle K, kr 56,- /norske innbygger i
friske midler, ble en del bønder avspist med i en "krisepakke" fra
Staten 30. august etter århundredes tørkekrise både mht vann og
ekstremtemperaturer som gav store utfordringer for Norges matproduksjon.
Importen blir rekordhøy bl.a. av mat- og fòr korn og noen grønt produkter kan
gå tomme i butikkhyllene utover høst/vinter pga at krisen er Europeisk og enda
verre; også i flere andre land internasjonalt som er tunge på eksport av bl.a.
mat- og fòr korn. Kun 10 % av verdens kornproduksjon legges ut for
internasjonalt salg.
Jeg nevnte for en kollega for noen dager siden at alt under 2 milliarder i en
krisepakke med friske midler vil vise alvorlig svikt i dømmekraften fra Staten
som er pålagt ett ansvar for 5,3 millioner innbyggere i dette landet.
Selvforsyningen er på 38 % av mat – resten må importeres. Vi trenger flere
bønder ikke færre og de bærer en høy risiko med matproduksjon under åpen himmel
oss alle til gode!
Vi har 10 mill dekar som kan nydyrkes – hvorfor ikke sette i gang, selv om
jorda ikke er den aller beste vil den gi et betydelig bidrag med avling.
Betydelig støtte til økt drenering og etablering av vanningssystemer nasjonalt
bør prioriteres hardt for å øke leveringssikkerheten av mat i Norge i tørre
eller våte år.
Norsk fiskeoppdrett baserer seg på OVER 80 % importerte kraftfôr-ressurser – så
den selvforsyningen er en illusjon – men statsministeren tror muligens på den
enda? Statsminister Erna Solberg uttalte til NRK.no følgende 23.03.15: «–
Laksen er Norges Ikea. – I 2014 eksporterte Norge sjømat for 69 milliarder
kroner. Det er 7 milliarder mer enn i 2013, og en dobling på under 10 år. Hver
eneste dag serveres det 37 millioner norske sjømatmåltid verden rundt. –
Likevel hevdes det altså at Norge ikke er selvforsynt med mat.»
Den selvforsyningen vi har på 38 % er basert på tung mekanisering i ett land
som må importere svært mye av traktorer og reservedeler samt at alt er helt
avhengig av tilgang på fossilt brennstoff for å produsere maten.
Brennstofflagre og produksjonen er svært sårbar og sentralisert! Diesellagre
har vi ikke desentralisert på gårdsnivå, det hadde vi tidligere. Nasjonale
beredskapslagre av korn, salt, sukker etc har vi ikke (0 kg på lager, lagrene
ble nedlagt av Stortinget i 2003), det hadde vi tidligere.
Norge lever fra hånd til munn. En internasjonal krise nå, der kornimporten
vanskeliggjøres, vil lære oss nordmenn en lekse vi trodde vi skulle sleppe. Matproduksjon
skiller seg drastisk fra annen næringsvirksomhet – den må sikres av Den norske
Stat - uavhengig om dette er i det private næringslivet, for ALT avhenger av
den for alle andre områder i nasjonen. Det er noe som skal prioriteres primært
og noe er mere sekundært – produksjon av mat er en primær oppgave og den er
sterkt risikoutsatt hvilket Staten selvsagt må dele risikoen pga sitt primær ansvar for den norske befolkningen. Tilgangen på
nok rent vann, ett forsvar og levelige forhold for kjernefamilien i nasjonen
slik at demografien ikke kræsjer er andre primære oppgaver.
Vi har per i dag økonomisk handlerom til å prioritere rett på vegne av 5,3
millioner nordmenn – men vi har uår på folk i ledelsen. Det må inn ledere som
sier ja der primæroppgavene skal på plass og sier langt mere nei på andre
områder. Svenskene har heller ikke matlagre nasjonalt – der kostet 12 mnd lager
av mat 20 svenske kroner ca år 2000 / svenske / år – det var en svært billig
livsforsikring – samlet den gang 160 millioner i ett folk på 8 millioner! I
Finland har de matlagre for 18 mnd og såkornlagre for 12 mnd. Statens oppgave
er å ta vare på Ola og Kari – ikke bare i gode tider, og uroligheter og uår
dukker opp når vi minst forventer det.