Katastrofen er her – krever katastrofetenkning
Av sivilagronom Lars Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 11.07.2018
5,3 millioner nordmenn spiser mat produsert i Norge og 38 % av maten vi spiser er norsk produsert – MEN landet har ingen
kriseberedskap på sentrale vitale områder! Hvem vil det slik – ant. ikke Ola og Kari – for de følger ikke med på slikt?
Nortura innkaller i dag slaktere på ferie for å øke
slaktekapasiteten pga tørken – melkeproduksjonen er en bærebjelke i landbruket
i grovfòrlandet Norge. En vet om folk som bare ser det positivt at landbruket
ytterligere blir alvorlig presset og de har jobbet for dette i årevis – og nå
hjelper tørken til. Dette går jeg ikke mere inn på denne gangen – men bare vær
klar over at det sitter ideologer som ser på en slik tørke nå som en
"velsignelse" – for den veien disse vil ta Norge.
Norge må umiddelbart åpne for å
gi solide nasjonale økonomiske garantier for dem som avhender også mulig matkornareal
til fòr (om behovet er der!) til de som står i akutt fare for å måtte sende dyr
på slakteriet og også da sikre mere vinterforsyning av fòr. Penger har vi per
nå nok av og statsminister/landbruksmisniter må offentlig garantere for dette
nå – samtidig som de signaliserer at nasjonen står bak produksjonen – det vil
senke belastningen på bondefamiliene betraktelig og ant. redusere
også de mulige menneskelige katastrofer! Det er også et regnestykke på gårdsnivå
mht om en kan skaffe grovfòr til ok pris per fòrenhet og i tillegg med
vurderinger rundt egen gjeldsgrad og likviditet, om en har mulighet til å prøve
en økning i kraftforprosenten opp i mot 70 % kraftòr og 30 % grovfòr - mot
normalen ca motsatt % ved f.eks. produksjon av melk.
Mat- og fòr korn har vi enda mulighet for å kjøpe internasjonalt. Men,
nedslakting av dyre-besetninger tar det år å bygge opp igjen – samtidig som det
blir et stort økonomisk tap pga akutt overproduksjon av kjøtt og for flere ant.
konkurser.
Import av fòr kan innebære alvorlig risiko bl.a. mht import
av Afrikansk svinepest sier fagfolk. Farlige ugras er ett annet moment, så
importen her bør ned på et minimum og fra trygge land om mulig.
Norge må akutt bestille og inntransportere nok mat- og
fòr korn ut i fra prognoser inkl en ekstrabestilling på 12 mnd
beredskapsforbruk. Sikring av såkorn til matproduksjon og grasfrø til grasproduksjon
må bestilles for sesongen 2019 og noe må det antagelig sees på om kan skaffes utenlands
fra til såing allerede nå i høst – for Norge har ikke beredskap av såkorn og
grasfrø heller. Vi er en nasjon som lever fra hånd
til munn. Advarsler har det ikke manglet på.
Sterke støtteordninger til hele nasjonens beste bør på plass slik at mere areal
kan dekkes av vanning og grøfting og også gjerding i utmark – viktige tiltak
for å sikre matproduksjonen.
Katastrofen nå tok kun 90 døgn for å bygge seg opp - en invasjon, eller 1-2
store internasjonale konflikter på toppen av dette ,hadde vi ikke klart - da
ville vi sultet.
Relatert
stoff:
Tørken er alvorlig i Nord-Europa inkl Norge