Statlig legalisering av import av skadegjørere
Av sivilagronom Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no
– 24.10.17
Norge har hatt og har på generelt grunnlag en av de beste fytosanitære
tilstander i Europa – vi har altså forholdsvis lite sjukdommer og skadedyr på
våre planter også de som gir oss mat. Ved økende import legges landet i
betydelig grad mer og mere åpent for at denne fordelen vi har for både
plantehelsa, men også vår egen humane helse, settes i ytterligere spill.
Under departementsråd Leif Forsell sitt innlegg i dag på Gartner 2017 på Lillestrøm,
i regi av Norsk Gartnerforbund, kom Forsell med en meget alarmerende uttalelse.
Temaet var import av plantemateriale og han dro frem eksempelet der Mattilsynet
tillot import av jordbærplanter, slik at flere produsenter etter eget ønske
kunne utvide jordbærsesongen. Men, Forsell pekte da på at dette og andre
eksempler var ønsket av næringen – men han var tydelig på risikoen med at slik
import kunne innebære import av skadegjørere. Da uttaler Forsell at av den
grunn at dette var ønsket av næringen vil også næringen måtte bære deler av
ansvaret om slike skadegjørere kommer til Norge med importen. Og han ba
næringen være seg dette bevisst.
Hvordan skal dette tolkes? I saken om import av jordbærplanter var det et press,
til tider sterkt press, fra deler av næringen og Mattilsynet (Staten) må vi
kunne si gav etter selv om Statens rolle i dette tilfellet er å passe på norske
ressurser og at de ikke ødelegges bl.a. med import av skadegjørere som vi også
kan risikere raderer ut deler av norsk jordbruk. Mattilsynet vet, og
produsentene vet, at det før eller siden vil komme skadegjørere (soppsjukdommer,
insekter o.l.) med importen. Hvorfor utfører ikke Mattilsynet, underlagt bl.a. Landbruks-
og matdep., sitt mandat og derigjennom tar vare på norske ressurser?
Det er ikke Statens rolle å føye seg etter produsenter eller andre pressgrupper
som ikke vet sitt eget beste, sine kollegers beste eller nasjonens beste, men
de skal ta vare på alle innbyggernes tilgang på nok og rein mat også inn i
fremtiden. Vil Forsell med dette fortelle næringa at de som rammes av
selvimporterte skadegjørere selv må bære hele kostanden når de rammes? Vil han
fortelle oss at staten bare vil la dem gå konkurs? Eller ligger det i
uttalelsen at han helst så at slike pressgrupper holdt seg faglig til hvor
farlig dette er? Om det er det siste da bør Mattilsynet håndheve strengt sitt
ansvar for nordmenns helse og plantehelsen! Var det derfor også en kritikk av
Mattilsynet som han selv har ansvaret for?
Fra et politisk ståsted, men
også sterkt faglig ståsted, bør tollvernet betydelig styrkes og importen av
ulike varer senkes. Men, jo mere skadegjører vi finner innenlands i Norge, jo verre
er det å argumenter med redusert import pga vår gode plante- og dyrehelse.
SAMTIDIG er det et stort problem at næringen presses hardt av den norske stat
med stramme rammebetingelser, tollverntrusler om ytterligere liberalisering og
igjennom dette tenker mange at de må ha større og større gårder og stadig
utvide sesongen pga at prisen på produktene ikke er høye nok og de må opp i
volum og utvide sesongen. Istedenfor å føye staten, burde produsentene ta
skikkelig kontakt med folket som spiser maten og trenger matberedskapen innen
sine egne landegrenser, og informere dem tydelig om hvilken risiko de løper!
Argumentene står i kø. Selv en politiker ønsker å gjenvelges.
Flere
næringer har stiftet alvorlig kjennskap til skadegjører ved import. Honningprodusentene
på Sørlandet fikk et dramatisk møte med importerte dronninger infisert med Åpen
yngelråte. Norges Veterinærhøgskole mener at det er mest sannsynlig at smitten
har blitt introdusert til Aust-Agder via import, trolig fra et land
med infeksjonsframkallende (virulente) utbrudd. Andre
nevner følgende: import av dronninger eller eggtavler for avlsformål kan være
årsaken. Og flere birøktere gav opp produksjonen etter dette pga ødeleggelsene.
Det diskuteres jevnlig også import av plantemateriale for frukt – du kan lese
her hva Nibio tenker om dette. På Nibio linken kan du også lese om Bakteriebladflekk
som er fryktet i jordbærproduksjonen og som en finner rikelig av i Europa, som
smitter med plantemateriale og kan redusere avlingene med etter hukommelsen 90
%. Rød marg i jordbær nevnes også. Det hevdes fra enkelte at vi allerede har
fått inn alvorlig skadegjører etter liberaliseringen, 01.01.15. for import av
plantemateriale for jordbær. Eksemplene er flere.
Det er også kjennskap til at Mattilsynet tillater spredning av produkter på
mat/fòr produserende arealer som har gjennomgått en svært lavt temperaturregime
for hygenisering og en kan frykte at dette om ikke lenge vil gi oss store «overraskelser»
for plantehelsa og for humanhelsa – men få synes å vektlegge dette nevneverdig.
Det er en slags likegyldighets ånd, kombinert med et håp om en pengegevinst, som
driver oss og vi ser ut til ikke å evne å gjøre de tiltakene som fra et faglig
ståsted er påkrevet for å sikre egen befolkning. Fra et faglig ståsted er en
del av det den norske stat nå tillater direkte farlig både for plantehelsa og
for humanhelsa. Ønsker departementet til Forsell å stramme inn importbiten er
det veldig mange produsenter som ville ønsket det velkommen til beste for Ola
og Kari Nordmann!