Litt bondevett og urban uforstand i sommervarmen 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no, 29.07.2016

Hva er det jeg ser og hører på nyheten. De skyter ulv på Tromøya! Neimen Arendal da - skyter dere ulv? Hvorfor ikke på bygda også med sauemordere. Åmli mistet godt 400 sau en periode - dere bare et par geiter og et lam - og ulven er ikke farlig sier den urbane uforstand. Nå jamrer dere slik!

"Jakter ulv i ferieparadis
Har minst drept to geiter og skadet et lam i Arendal.

Av Oda Ertesvåg
(Dagbladet): Tirsdag ble det funnet to døde geiter og et skadet lam på Tromlingene utenfor Tromøya i Arendal.
Både geitene og lammet har blitt angrepet av noe som kategoriseres som et «kraftig hundedyr». Det vil si at det enten dreier seg om en stor hund, eller en ulv.
TOK TO GEITER: De to geitene ble drept med kraftige nakkebitt. Foto: Statens Naturoppsyn
Begge geitene er flådd og undersøkt. Det skadde lammet blir ivaretatt av bonden.
Ulv er ikke et vanlig dyr på ferieøya
Fellingstillatelse
Nå har Fylkesmannen gitt fellingstillatelse på ulven, og et skadefellingslag på ni personer har siden i dag tidlig lett etter den ulven på østsiden av Tromøy, skriver Agderposten."

Merkelige greier dette med å tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer en selv. (Øverland i en endret versjon.)

 

Litt til om den urbane uforstand

Landbrukets produksjonsarealer søkes overtatt av kapitalinteressene i Norge. Bønder i DK går konkurs så det suser og banker o.a. kjøper jorda og bøndene blir leilendinger som i tidligere tider.(Jeppe på Berget) Pengefolk vet hva som har verdi for fremtiden - og de fleste politikere forstår lite ettersom det avvikler Odelslov, Jordlov osv. osv. og legger veien åpen for "jordhaiene".
Dette ser vi på de store internasjonale børser hvor kapitalen, "landgrabbere" sikrer seg enorme arealer foran nesa på fattigfolk for å forsyne egne land med produksjoner fra jorda - mens u-landene sitter sultne igjen. Fotosyntesen med 58% på landjorda sikrer alt av mat og råstoffer og miljø (minus fisk og mineraler) som går inn i den store økonomiske virksomhet. Blåruss og BI-folk og politikere lærer tydeligvis lite eller ingenting om dette - men pengefolka skjønner. Gammel lovgivning i Gr.l. og sektorlover bygde et land av lover som sikret oss med en rimelig maktfordeling.
Saud-Arabia har leid 1 million ha. (hele Norges jordbruksareale) i Etiopia og satt på hollendere for å drive det. Maten transporteres til arabernes ødelagt land og saudiene får spise seg mette.   Å sette u-landene i stand igjen, som jødene gjør i deres bistand, synes utenfor arabernes horisont. Men en del av oss prøver å gi vårt bidrag med - med jødenes metoder - i Syd-Etiopia og utover i resten av Øst-Afrika. Og det går rette veien med mat og råstoffer og helse og grunnlag for menneskeliv og kristenliv. Det er som på gamle Jæren: ånden og hånden skaper fremtid og håp.