Stakkars Dagbladet som blir mobbet


Av Jørgen Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no - 09.12.13

Vårt Land nett den 5. desember har som hovedoppslag følgende: ”Blir hetset hver dag, uansett hva hun skriver”. Så sier fotokommentaren videre: ”Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, merker hun kvier seg for å ta opp et tema som hun vet fører til skyllebøtter. Hun er enig med Jørgen Lorentzen i at personlig tap er en viktig årsak til mye av antifeminismen.” Og ingressen sier: ”Kjønnsrettet sjikane på nett har blitt en del av hverdagen. Dagbladets Marie Simonsen har også fått drapstrusler.” Og så spilles selvsagt ”kvinnekortet” og likestillingen – mens mennene sannelig har fått sitt gjennom årene.
Og avslutningsvis kommer det: – Jeg vil ikke høres sutrete ut, for jeg har verdens beste jobb. Men det å leve med den innsikten om at det finnes tusenvis av mennesker som bruker masse tid på å hate deg, er en spesiell følelse, og noe de fleste vil unngå.”

I det minste burde det avstedkomme et spørsmål rettet innover. Er det noen god grunn for at de der ute hater? Er det noen der ute som avisene – også Dagbladet har rammet hardt, opplever seg dypt urettferdig behandlet og nå tar igjen på nettet - kanskje verre? Psykologiseringen de prøver seg på lengre nede i spaltene – kan de i det minste spare til de har ransaket seg selv?

Den slags mobbing grov og mindre grove trusler er selvsagt helt uakseptabelt – og aller verst er selvsagt drapstrusler som er dirkete kriminelt. Men kanskje Dagbladets ledelse i stedet for å stå fram i offerrollen – kunne ofre en liten tanke på de mange ”ofre” som de har etterlatt seg på veien uten at ofrene fikk tatt til motmæle? Jeg og formannen i vårt styre har selv blitt uthengt i ”Dusteforbundet” for mange år siden. Tenk, Dagbladet hadde en egen spalte til å mobbe folk i – og når endelig folket på grasrota har fått media med mulighet for å ta igjen – så sutrer de. Nå kan de kjenne på kroppen hvordan det kjennes – enda denne mobbingen er liten mot å bli hengt ut over hele landet i opplag på mangfoldige titusener. Tenk nå kan tøffe Dagbladet ikke skrive hva de vil i fred og ro og ”hauken” på desken gi oppslaget et passende utstyr som rammer enda bedre, uten å måtte få tilbakemeldinger.

Kanskje tiden burde komme til Akersgata nå – Dagbladet inklusive – til å rydde opp i sine spalter og gi oss vanlige medmennesker et produkt uten de store personrettede ”sensasjoner” som etter min mening lite informativ verdi har – bortsett fra å pirre folks nysskjerrighet og sikre løssalget.

Hvis Akersgatas redaksjoner blar seg litt tilbake og minnes Per Borten i underbuksa på forsiden, mobbingen av snille og dyktige Presthus og mange flere – er det liten grunn til å sutre, men heller ta opp Akersgatas mangeårige historie og spørre seg selv om ikke tiden nå er inne til å be det norske folk om tilgivelse?
Så bør man finne en nye og bedre kurs for nyhetsformidling og kommentarer – samt fotopresentasjoner. Opplagstallene og de mange stygge mailer vitner om at folket nå har fått nok?  Sjefsred Christensen – litt respektløst omtalt som majoren i Morgenbladet - sa en gang om VG at det hadde ikke mer stoff enn at bikkja hans kunne lese den. Bildene – helst sensasjonelle bilder – der man setter kursoren i hjørnet og drar ut til det ikke er mye plass igjen til informativ og dyptloddende tekst, er ikke uvanlig. Deri hadde ”majoren” rett. Og det er mange avviser som etter hvert har tatt modell av Akersgata og dermed fått mindre og mindre verdi, i alle fall for informerte og seriøse lesere.
Tenk om vi kunne få avviser som virkelig hadde informasjonsverdi, som tenkte og skrev med ”vide og lange” perspektiver. Uten at undertegnede går god for Morgenbladet i dag – er det interessant å merke seg at de med sine lange grundige artikler – øker i opplagstall med rekordfart, mens det motsatte skjer i Akersgata. Det burde si dem noe. Kanskje man også kunne bli kvitt den helt uakseptable mobbinga begge veier.