Stortingets og Kongens beredskap

 


Av Jørgen Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no – 27.06.12

 

Da det smalt 22.juli, avslørte det politikernes beredskap kontra Kongens på en klar og tydelig måte. Beredskapen politikerne hadde ansvaret for var bortimot fraværende, mens Kongens var på plass på kort varsel. Først noen ord om Regjeringens og Stortingets beredskap – deretter om Aftenpostens oppslag om Kongens glimrende beredskap:

1. Regjeringen hadde snakket i 5 år om sikring av Grubbegata, men enda var passasjen fri for Breiviks bil.

2. Stortingspresidenten ringte politiet om sikring – i flg. avisene – men politiet svarte at vi har ikke folk. Hvem hadde ansvaret for å bevilge og skaffe det?

3. Da HV-folk endelig dukket opp etter ca. 2 t., var det med 20 skudd og uten skuddsikre vester. En regner bl.a. med at det tok tid å få fatt i ”tennstempelet” som man for sikkerhets skyld har fratatt HV soldatene og låst inne. HV skal møte med 200 skudd!

4. HV 016 var en spesial styrke mot terror med topptrente folk – men den sørget Faremo m.fl. å få nedlagt i februar samme år. De er kamptrent i utenrikstjeneste.

5. Breivik ringte politiet flere ganger og ville overgi seg – igjen i flg avisene – men ingen adekvat reaksjon kom, og nedskytingen fortsatte.

6. Verden rundt gikk bildet av politistyrken på vei til Utøya i en liten overbelastet gummibåt. Motoren tok inn vann og stoppet. Privatbåter måtte frakte dem videre. Pinlig! 

7. Det eneste helikopter mot terror i Oslo hadde ”ferie” og stod på bakken. Svenskene har flere og tyskerne mange.

8. Mer kunne vært nevnt, men la meg slutte med at hvordan kunne Breivik makte å bløffe seg til transport over til Utøya med alt det utstyret – uten at noe ble sjekket med dagens kommunikasjonsmidler?

 

Hvis politikernes evne til å ivareta seg og sine ligger på dette nivå – så kan man jo bare frykte hvordan Forsvaret av land og folk ser ut. De fem fregattene ligger visst ved kai og ruster som en del av ”opprustningen”. Oberstløytnant Jonassen sa til Fædrelandsvennen da de la ned I Ø II på Evje at den som ikke hadde egen hær, får snart besøk av en annen. Dette minner farlig om da Ap hadde ansvaret før 1940 og Kong Håkon og stortingspresident C. J. Hambro måtte drasse med seg Ap`s gråtende statsminister Nygaarsvold som tryglet om å få gå av, men man kunne jo ikke ha krig og regjeringskrise samtidig, sa Hambro.

Så hva Aftenposten nett 23.6.12 skriver om hvordan operasjonsoffiser major Carl Axel Hagen (sønn av Carl I Hagen) mobiliserte sikringen av Slottet og Kongen:

1. I ingressen: ”Piggtråd, betongklosser, pansrede kjøretøyer – og en gravemaskin – ble vurdert som mulig midler for å isolere Slottet totalt 22. juli. På få minutter gikk et stort antall gardister fra å være pyntesoldater til tungt bevæpnede vakter.”

2. De stilte med skuddsikre vester og skarp ammunisjon, pluss hjelmer.

3. De ”doblet vaktholdet rundt Slottet på få minutter”.

4. Umiddelbart etter alarmen ”sperret de av et større område”, og siktet mot en ”jernring rundt Slottet som verken biler eller personer kunne trenge gjennom” Parken ble tømt for turister.

5. Våpnene var kraftigere enn politiets – man gjorde klart for evt. maskingeværsikring.

6.  ”Etter først å ha sikret Slottet og alle de kongelige residensene Skaugum, Bygdøy og Akershus festning, tok de oppstilling rundt Regjeringskvartalet, Utenriksdep. og Miljøverndep natt til lørdag etter samråd med politiet.


Ta så med hva som har skjedd med bondestanden, kornsiloene våre, hæren vår osv. og Russlands oppbygging ved russergrensa – samt det stigende spenningsnivå i Midtøsten rundt Syria hvor både Iran, Kina og Russland – samt Tyrkias nedskutte jager – er sterkt involvert.

Styrkene som nå bygges opp til verdens største manøver er 12 krigsskip fra Kina, 400 jagere, 90 000 soldater og masse pansrede utstyr.

Blir det en storsmell, kan en godt forstå at Støre er redd for Nordkalotten og russerne ser sin mulighet for å sikre seg denne godbiten av ressurser sånn omtrent til Lyngen samt div andre ”nødvendigheter”. Og mens de mer en tenker på sikring i Nord, kan de begynne å gi oss et politi som kan få slutt på bandene, alle voldtektene og knivstikkingen i Oslo.

Kongen – som man etter min mening fratar makten bit for bit og vil parkere – har igjen vist hvem man kan stole på i krisetider.