Hormuzstredet, Golanhøyden og Iran

Av Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 19.09.12

På kvelden den 16. september startet en strategisk militærøvelse rett utenfor stuedøren til Iran – den største øvelse av sitt slag i dette området noensinne. De 25 nasjonene som deltar med krigsskip, hangarskip, minesveipere og ubåter trener bl.a. på å oppheve en iransk blokade av Hormuzstredet der 35 % av verdens olje transporteres gjennom. Og flere analytikere regner med at deler av styrken forblir i området etter de 12 dagene øvelsen varer.

I dagens situasjon med Iran skal vi også huske følgende: Jødene tok midnatt den 6. september 2007 ut et atomanlegg (bygd bl.a. med Nord Koreansk hjelp) i Syria (Operasjon Orchard) og før det i 1981 bombet de Osirak reaktoren (bygd bl.a. med Fransk hjelp) i Irak til flere lands store lettelse.

I dag 19. september sendte Israel flere tusentalls soldater til Golan området i følge debkafile.com. Reservister, luftforsvaret, sentral kommandoen og andre forsvarsenheter deltar i denne overraskende øvelsen med kodenavn «National Asset». Øvelsens primære mål er å trene offensiv ildkraft og artilleri i en simulert overraskelseskrig. Fryktet tilstedeværelse av al Qaida og globale Jihad-grupper i syrisk-kontrollerte deler av Golanhøydene er også scenarier samt  potensiell overføring av kjemiske våpen fra Syria til Hizbolllah i Libanon. Golan er meget strategisk viktig og ligger kun 60 km fra Damaskus.


For få dager siden gjorde The Sunday Times det klart at Israel vurderer bruk av EMF teknologi (elektromagnetisk impulsvåpen – tar elektronikk men ikke direkte mennesker) for å raskt slå ut nødvendig elektronikk på Iransk territorie om ønskelig.
Det som også er interessant er om den kontrollen USA nå har over flyrommet i større deler av Midtøsten vil brukes til å hindre en israelsk operasjon, der ikke USA er enig og følgelig delaktig i krigen mot Irans atomprogram?
Vi husker også at på Israelsk initiativ ble en større styrkeopptrapping/trening i Israel med amerikanske soldater kansellert i april 2012, kanskje pga at Israel ikke ønsket omkring 9 000 amerikanske soldater inn i sin egen stue med den risiko det ville medført. I tillegg har Israel sterke motkrefter plassert i Gaza, Libanon, Syria etc – rett uten for sin egen stuedør – som selvsagt må håndteres sammen med Iran.

Bakom alle disse hendelser ligger også Russland og Kina – to stormakter som klart har sine agendaer. Frankrike og Tyskland viser nå muskler i mer Neville Chamberlain retning. For eksempel skal Irans sjefsforhandler i dag hatt «positive og fruktbare» samtaler, mht en oppstart av nye atom-forhandlinger, i et møte med EUs representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk Caterine Ashton.

Det som vel de færreste diskuterer er hvorvidt Irans øverste leder Ali Khamenei og presidenten Mahmoud Ahmadinejad har uttalt at Israel skal utslettes. Da står man over for to valg: Tro dem på deres ord eller ikke tro dem. Historien har vist jødene: Tro dem!

Den som lever får se – men det som er sikkert er at Israel, som historien har vist dem gang på gang, kun har seg selv å stole på. Men leser vi bl.a. profeten Joel 3:6-8 som nevner en tøff hendelse i Josafats dal der Herren holder oppgjør med nasjonene som delte Hans land, da har nasjonene snart passert den røde linje for godt også Norge.