Grønn av ungdom, grønn av elde

 


Av Jørgen Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no – 26.07.12

 

Det var den superbegavede og fremadstormende Per Lønning som forsvarte seg mot en eldres kritikk med følgende ord: Samme om en er grønn av ungdom eller av elde. Utlagt: holde deg til saken, kom med relevant kunnskap og logikk!

 

Lillesvangstu har en helside i Fædrelandsvennen, humoristisk lett raljerende over alderdommen bl.a. om han som ikke var sivil betjent, men senil dement. Resultatet var imidlertid godt – raneren stakk av, for motet er vanligvis ikke så stort hos dem som er ute etter rask suksess på andres bekostning. Både kunnskap, livserfaring og mot er noe man opparbeider seg når dumdristig-het og andre ungdomsplager er slipt av.

 

Da ungguttene begynte å marsjere i Tyskland under den onde Hitlers ordre, satt gamlingen på sitt vakre Chartwell i Kent og sa: De gutta vil ikke ha arbeid, de vil ha våpen. Livserfaring får en bare når en har levd en stund og Churchill var da 64 år, og de fleste hadde ”forfremmet” han inn i rekken av eldre pensjonerte statsmenn. Da begynte hans storverk. Han hadde brukt hodet til mer enn å sette hatten på.

Yngre mennesker synes – endog i dag - ikke å ha fått med seg mer om denne mannen enn at de tror han var en storkonsument av alkohol. Han ble dog ”den vestlige sivilisasjons redningsmann”, med et mot og en kraft man knapt ser i dag blant skravlende prelater og politikere. Ned i søla med gamlingen, men da mannen fikk hjerteinfarkt i desember 1941, forlangte han fullt hemmelighold og reiste videre til store taler i Canada 3 dager etterpå. Blodfortynner fantes knapt da – så han brukte en del alkohol sikkert som blodfortynner – men aldri så hans medarbeidere han full eller med hangover.  Gjennom sine store taler skapte han kampviljen og motet langt utover det britiske folk. Han holdt det gående til ca 85 år – uten skrumplever – og 60 år i parlamentet – og glemmes aldri av litt orienterte folk!

 

Da man enda hadde noe historisk forankring og ikke skravlet i munnen på hverandre i stor opphisselse og kaller det debatter – ”tomme tønner ramler mest” het det – sa man: ”De gamle er eldst.”

Store kulturer, som bl.a. den kinesiske, hedrer de gamle – og vår egen rettskilde sier ”Hedre din far og din mor og det skal gå deg vel og du skal lenge leve i landet.” De er jo gjerne noen år eldre - og jeg har aldri sett en saueflokk som ledes av lammene. Skriften forteller også: Guttekåthet og kvinner skal herske over dere. Det skriver profeten Esaias i kp 3 og konsekvensene ser man i kp 4 – ta gjerne med kp 2 så vil du se at det er intet nytt under solen. Nå skal 16 åringer stemme og styre landet – og kvinnestyret har vi hatt lenge! Men gamle patriarker skal man selvsagt ikke lytte til? Det synes endog tilpasningsdyktige teologer å mene, sa da så!

 

Vi har en statsmann i Israel som fremdeles sitter i topp posisjon 90 år gammel: Simon Peres.

Og skal man avslutte med en litt beisk kommentar til de fremadstormende, så heter det i nok et ordtak: ”Egen suksess er bra, og andres missærer er heller ikke å forakte” Opp kommer en seg på karrierestigen uansett midler – om det så er på bekostning av både kunnskap og livserfaring.

Hitler fikk høre at: ”Churchill advarer mot deg” Hitler arrogant avvisende: ”Hvem hører på han?” (etter minnet) Skal si han fikk høre fra han før han tok giftpillen i bunkeren og feigt flyktet fra oppgjøret i denne verden, andre av hans storkarer flyktet rotteveien til Argentina og resten av storgutta satt for domstolen i Nürnberg hvor Hitler hadde fått sitt kall som fører mens han lyttet til Wagners ”Mestersangerne fra Nürnberg”. Nå var det slutt – og da var Churchill førstemann ut med skip full av mat og ulltepper til tyskerne. Gamlingen hadde det beste av Vestens sivilisasjon både i hjertet og hodet og praktisk nestekjærlighet også når han var en stor kriger som reddet oss fra ondskapens tyranni.