Toppolitikerne bør forsvare politiet og HV

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 19.07.11

 

Så raser opinionen og media igjen og igjen mot politiet fordi de ikke stilte opp raskt nok og sterkt nok på Utøya for å spare de unges liv. Reaksjonene er høyst forståelig når savn og følelser raser i kropp og sjel hos de etterlatte – men det spørs om man ikke ”retter baker for smed”.

 

Politiets og HV`s rett til å ivareta eget liv har selvsagt topp prioritet i de rekkene – noe annet ville være ren galskap. Lar de seg skyte, kan de i alle fall ikke gjøre det de er satt til – å redde andre. Derfor bør de bruke hode så kaldt og strategisk som de kan makte det ut fra situasjonen og de ressursene de har fått til disposisjon. Det siste skal vi se litt på her.

  1. Politiet har kun et helikopter som har bra med utstyr – men som bare kan transportere 3 mann. Der var det for øvrig ferie p.g.a. bevilgningene. Svenskene har 6 helikoptere og med større kapasitet til slik tjeneste.
  2. Hvorfor de tok en gummibåt med en motor som sviktet, vet ikke jeg, men det har kanskje samme forklaring: for lite penger. Tilsvarende hadde vi om politibåter for overvåkning av Sørlandskysten i sommer. Ikke penger – minimalt med politi for å knipe råkjørere og fyllekjørere. Lokalt folkevett gjorde sitt til at det ble litt bedre.
  3. HV-styrker – de beste av dem - var utkommandert for å holde vakt. Så vidt media informerer, hadde mange av dem ikke skuddsikre vester. Et magasin var alt de fikk utdelt – mens man fra gammelt av skulle være oppsatt med 200 skudd. For øvrig er HV også under nedbygging og deler av sluttstykket ”forsvarlig” nedlåst i sentrallager, og dermed er våpenet ubrukelig på kort varsel.
  4. For ikke mange mnd. siden ville man også fjerne en sentral del av vaktstyrken på slottet rundt kongen. Da rykket Kjakan, Sønsteby, ut, og det ble stille. Hva som skjedde videre vet jeg ikke. Men slike ting gir virkelig grunn til ettertanke.  
  5. Grubbegata skulle vært avstengt for mange år siden så ikke den slags stor bombe kunne komme inntil regjeringskvartalet. Hvorfor var ikke det gjort? Hvem har ansvaret og hvem somler? Hvorfor drar det ut i årevis når realistiske amerikanere vil ha ny tomt til sin ambassade. De skjønner alvoret – mens våre politikere tror alt skal ordne seg bare man er smidig og tilpasningsdyktig i hytt og vær – bortsett fra mot det folket som bygde nasjonen og advarer. Bråk og lite forståelse har det også vært omkring Israels ambassade – som også er utsatt.
  6. Lensmannskontorene legges ned i tur og orden over store deler av Sørlandet til flere ordføreres høylydte protester. Har vi ikke penger? Jo da, men de rotes bort på bl.a. en masse kultur i stedet for å settes inn på de livsområder som gir livene våre trygghet og bærekraft i fremtiden - ikke minst med sikte på de krisetider som er under oppseiling.
  7. Så får vi en masse offentlige trøstetilstelninger – røde roser – osv – vel og bra - men lite eller intet om hvor de store sviktene ligger som gjorde denne ondskapen mulig. På toppen av det hele settes søkelyset på politi og HV som har vært nedprioritert i årevis – til vi til slutt knapt har noe beredskap igjen av forsvar, mat og utstyr ellers - til å takle tunge kriser med. Hvem har ansvar for dette – om ikke politikerne og evt. det folket som valgte dem. Støre burde jo ha visse erfaringer fra Kabul og Serena Hotel hvor en norsk journalist ble drept. Ellers kunne han jo drøfte sikkerhet mot terror hos jødene. De har erfaringer, forstår alvoret og kan det. Hamas har andre typer erfaringer!
  8. Så utdeler man på en finurlig måte munnkurv ved å skulle granske folk som har advart mot mange slags terrorisme, - ismer av mange slag – mens de som advarer på gammel norsk ”evangelisk-luthersk” Grunnlovsgrunn mer eller mindre henvises til fundamentalisters og ekstremisters rekker. Endog Oslos ordfører Fabian Stang (H) står i en moské og sier at terroristen var hvit og kristen. Enda en slik mann burde ha inne det mest elementære av Luthers regimentslære og budene som ville fortelle han at denne drapsmannen ikke var noen kristen om han sa det aldri så mye. Ordføreren styrer dog på basis av norsk Grunnlov som vår tidligere fylkesmann Sunde presiserte på en samling på Agder. Og RETTSKILDEN der er klar i Gr.l. § 2. Hadde han kikket litt på dokumentet til Breivik – før han talte – ville han skjønt det enda bedre. Det er virkelig fabelaktig håpløst! Og i media får han av en kommentator på NRK en omtale som ”stakkars mann” fordi han på Sommeråpent satt og unnskyldte seg fordi han visst hadde blitt litt for ivrig i en debatt forrige kveld. Hvor ble det av det ”åpne, demokratiske, tolerante samfunn” hvor – etter min vurdering - endog hovedstadens ordfører tydeligvis er skremt?

 

Slik kunne man forsette å summere opp en politikk som er uhyre lite fremsynt og som setter det norske folks liv, helse og fremtid i stadig større fare. Etter krigen sa vi aldri mer 9. april –1940 – men nå har vi fått 22. juli, og de kreftene som ruslet rundt med det ”brukne gevær” før 2. verdens krig (2. v.k. kostet ca 9 500 nordmenn livet) synes sannelig å få det til igjen i vår tid.