Gode dollarråd er dyre!

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no  – 15.08.11

 

For første gang i nyere historie er USA`s kredittverdighet nedklassifisert av et ev de tre største byråene for den slags i verden. USA er nedklassifisert fra AAA til AA+ og vedtaket har satt verdensøkonomien i spill og fare. Delvis derfor raser børsene verden over og mye følger etter. Men hvem er nå dette Standard & Poor byrået med sin mektige innflytelse? Er de til å stole på?

 

Morgenbladet har gått byrået etter i sømmene i sin leder 12.-18. august 2011 og skriver:

”Jo, samme byrå som ga trippel A-vurdering til verdiløse boliglånspakker i 2008. Økonomiske eksperter enes i dag om at ratingbyråenes sminking av råtne boliglån var en årsak til finanskrisen. Det er også samme byrå som ga toppkarakteren A til storbanken Lehmann Brothers, en vurdering det holdt på frem til 15. september 2008, da banken gikk i grus. Et byrå som aldri på noen tidspunkt nedskrev Islands kredittverdighet. Standard og Poor`s vurderinger gjorde sitt til å skape finanskrisen og var til liten nytte da den kom. Og nå skal vi ha tillit til disse folkenes dømmekraft.”

 

Godt gransket, godt oppsummert og svært nyttig for å roe det vanvidd som nå brer seg i finansverdenen og som truer folks arbeid, liv og velferd. Høyesterettsadvokat Alf Nordhus yndet å avlevere følgende om eksperter når de antakeligvis hadde irritert han i retten:
”En ekspert er en mann som ikke tar feil i den minste detalj – på sin ville flukt uti de store villfarelser.” Sjelden har vel et fyndord passet bedre.