Blårussen og smørkrisa.

Blårussen og smørkrisa

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 12.12.11

 

Ola nordmann er blitt for feit. Han må slanke seg litt og starter på karbodiett med masse flesk og smør. Samtidig har blårussen – som ikke liker styring av noe – heller ikke matinntak og landbruk– latt markedskreftene råde så vi snart ikke har bærekraftig landbruk igjen i landet. Så skyter plutselig smørforbruket i været fram mot den søte juletid, og så mangler man smørfett – så ikke jula blir så feit som man rettelig mener man fortjener den. Det er krise! Smørkrise! Jeg husker vår nå avdøde landbruksdirektør Paul Reines utsagn når det ble hevdet at det var krise: - Hva skal man da kalle krisen når den virkelig kommer?

 

Så kommer blårussen fra BI på banen og skal ordne opp med den samme medisin de allerede har gitt oss mer enn nok av: Samvirkeforetaket TINE må brytes opp – og bitene drive alles kamp mot alle. Kreftenes frie spill. Da vil produksjonen av smør gå som smurt! Mon det?  Man fristes igjen til å fortsette med et Reine-sitat: - Det er en enhver tillatt å gi uttrykk for sine mer eller mindre forvirrede tanker.

 

Hva er problemet med smøret og Tine – bøndenes store samvirke – som nok kan ha sine sider i en høyst ufullkommen verden – men som dog kjører ut til krok og krik og henter mjølk fra store og små bruk og i årevis har gitt oss ren og god mjølk. Mjølkeproduksjonen – selve grunnfjellet i norsk landbruk – presset mot veggen – prøver så godt de kan å tilpasse en biologisk produksjon sterkt avhengig av dyr, vær og vind – å produsere passe mjølk for de norske mager. De produserer litt ekstra – som blir til Jarlsbergost for bl.a. USA. Produksjonen tar unna en del av de ekstra literne vi har for mye.

Så tror blårussen at når Ola nordmann skal få vekk magefettet – så man er klar for julas øl og ribbe – da er det bare å skru på en knapp – som i enhver fabrikk. Vips – så er overskuddsmjølka separert og fløten blitt til julesmør i Norge. Og hvorfor i all verden kunne en ikke fått opp grensene litt brennkvikt og importert smør fra utlandet? Nå er en oppgang i forbruket på hele 25 % ikke godt å forutse – og reagere adekvat på i en håndvending – ikke en gang i en fabrikk. Dessuten har det regnet mer eller mindre hele sommeren så det ble mindre og dårligere grovfor enn beregnet. Dermed ble også produksjonen svekket mer enn en kunne forutse – dermed raste blårussen inn i verdenskrise nr. 1 – magefettet bet seg fast og inntaket til jul ble magrere enn man hadde gledet seg til.

A. Garborg var ingen økonom fra BI, men han hadde forstått noe vesentlig da han sa – kanskje henvendt til enøyde økonomer: - Du kan ha lommene fulle av pening, men tyrsta, frosa og svelta i hel om det ikkje er drikke, klede og mat å få. Et lite momentum til den søte tid i en verden som venter på den store økonomi- og matkrise. En virkelig krise altså!