Apropos Nordahl Grieg II


Av Lars-Arne Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no – 19.09.11

Terje Dahl Svendsen og Torbjørn Carlsen reagerer i Østlands-Posten på artikkelen “Til ungdommen!” ført i pennen av Olav Bergene Holm i ØP 10.09.11. Svendsen og Carlsen fremfører i sine innlegg henholdsvis 15. og 17.09.11 holdninger som en trodde ikke var mulig å fremføre skriftlig så kort tid etter terroren 22. juli, eller i det hele tatt fremføre, men mennesket fornekter seg ikke!
Så er det slik at et sitat (Fra Johannes Seland, som var knyttet til regjeringens pressekontor i London 1942-1945, senere redaktør av Fædrelandsvennen og ordfører i Kristiansand) viser hva Nordal Grieg selv sier om bl.a. hans dikt “Til ungdommen!” og hans tidligere arbeider da 1940 kom:  "Krigsopplevelsen reiste et hoved-problem for ham: En må våge liv og ta liv for å vinne igjen selve vilkåret for et verdig menneskeliv; friheten." Slik skriver Johannes Seland i boken "Mennesker jeg møtte"; F.v. 1990. Seland møtte kaptein Grieg i Regjeringens Informasjonskontor, Kingston House, London november 1943. De to hadde en hyggelig prat; "Ikke om krigen. Nordahl Grieg ville snakke om noe helt annet. Noe som akkurat i denne tid engasjerte ham sterkt.
- Jeg er så opptatt av Henrik Wergeland, sa han. - Krigsdikt har jeg skrevet nok av - på dette felt tror jeg ikke jeg har noe mer å gi. Men hvis jeg overlever denne krigen (han sa uttrykkelig "hvis") er det mitt dypeste ønske å gå i dekning i en hytte ved sjøen eller på fjellet i et par år for å fordype meg i Wergeland. Jeg vil så gjerne skrive noe av varig verdi om ham, noe som norske barn og norsk ungdom kan ha glede og nytte av i fremtiden. Jo mer jeg lærer Wergeland å kjenne, jo mer vokser han i mine øyne. Og hva som enn vil skje med vårt land i de kommende generasjoner - så lenge det norske folk er trofaste mot arven fra Henrik Wergeland, så lenge vil landet være "liv laga"."

"Hvis jeg overlever..." På tidspunktet ukjent for Seland, hadde kaptein Grieg søkt og fått innvilget deltagelse ved en Tysklands-bombeflight; iverksatt til Berlin 2. - 3. desember. "Sitt siste offentliggjorte poetiske arbeid, "Wergelandsfanen", hadde han fullført i dagene like før han drog ut på sin siste reise”.  Wergelandsfanen er også en fysisk fane laget av Henrik og Camilla Wergeland og antagelig brukt i det aller første 17. mai tog! Et 17. mai i Norge som feiret Norges Grunnlov, den som er tuftet på arven fra Jerusalem (se § 2) og ikke på ånden hos Hamas eller PLO. En Grunnlov med dens Ånd som vår utenriksminister er på kollisjonskurs med også da han 21. juli var på Utøya og oppildnet ungdommen som Olav Bergene Holm omtaler. Etter det ville ungdommen boikotte det eneste demokratiet i Midtøsten…
I Dagbladet den 23. juli 2011 skriver de: ”Jonas Gahr Støre sender metafysisk støtte til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.” Og bakgrunnen for Dagbladets setning over er følgende uttale fra Støre: ”Vi vil i ånden være en venn og sterk støttespiller til palestinernes rett til uavhengighet og en stat.” Henrik Wergeland derimot var en sterk støttespiller for jødene (og Grunnloven) og han likte selvsagt ikke urettferdighet, mens  omkring 1 000 palestinarabere ble drept i 2008 i kamper mellom PLO i Hamas, de har ingen demokratisk tilnærming heller ei til sin nabo, Israel.

Ett drept menneske er alltid en tragedie uansett etnisitet eller religion. Disse 1 000 mennesker, fikk liten oppmerksomhet i Norge
– men Svendsen og Carlsen vet litt om dette? Vet de litt om Abbas doktorgrad også, han “hyggelige bestefaren” i Gaza? La oss kalle en spade en spade: Nordal Grieg lengtet (han var muligens helt desillusjonert av sine tidligere humanistiske tanker) etter de verdier som Wergeland forfektet – de står i sterk kontrast til holdningene til både utenriksminister Støre og NrKs Vold, disse holdninger ble dessverre fremført av Støre/Vold på Utøya 21. juli. Den 22. juli dukker det opp en terrorist som i sin ånd er veldig lik ånden hos Mahmoud Abbas/Hamas/PLO. For ordens skyld: Doktorgradavhandlingen til Mahmoud Abbas (Abu Mazen, "Forholdet mellom nazisme og sionisme 1933-1945", var godkjent i Høgskolen for orientalske studier i Moskva i 1982. Abbas fornekter Holocaust. Han erklærer at de "kun" ca. 890 000 jøder ble drept, ble drept pga. et jødisk-nazistisk sammensvergelse og at det var jøder som drepte de fleste jødiske ofrene. WorldNetDaily: Less than 1 million Jews died in Holocaust? Palestinian leader says 'Zionists' tied to Nazis.
Sitatet fra Terje Rød Larsen om Yasir Arafat (T R Larsen kjente Arafat godt bl.a. fra den hemmelige “Oslo-kanalen” etablert vha Fafos leder T R Larsen i 1992) er dessverre mer en aktuelt når det gjelder disse folkene og deres omgangskrets: “- Han løy hele tiden, og han visste det. Jeg kunne si: ”Abu Ammar (Arafats navn), kutt ut drittpratet”. (Aftenposten nett 8.8.05)

Det tjener verken ungdommene på Utøya, de ansatte i regjeringskvartalet eller palestinaraberne at enkelte fronter ideologier som undergraver selve friheten også friheten til å samles på Utøya – for det er et historisk faktum at “revolusjonens barn spiser sine egne” når det blir ille nok – vi ser det i Midtøsten! Svendsen og Carlsen og også Støre og Vold bør snarest ta Terje Rød Larsens ord til etterretning.